Családi házak energetikai korszerűsítését támogatja a kormány

facebook megosztás

Akár 6 millió forintos támogatásban is részesülhetnek a kormány új családsegítő pályázatában résztvevők. A 108 milliárdos keretösszeggel rendelkező Otthonfelújítási Programban várhatóan mintegy 20 ezer lakóépület energetikai korszerűsítése valósulhat meg. A jelentkezés 2024. június 3-án indul.

Ismét egy főként családokat célzó pályázati lehetőséget kínál a kormány, ami az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére fókuszál. A pályázati feltételekben szerepel, hogy az ingatlan rendelkezzen vezetékes gázzal, valamint, hogy azt életvitel szerűen használják. Az állami program számos fejlesztéshez nyújt támogatást.

épület

- Nyílászárócsere, víz- és gázkazán-felújítás, puffertartály és ezen kívül szerintem a legnagyobb állomány az a szigetelés lesz, amivel a legtöbb energiát meg lehet takarítani. Ezekre fognak adni támogatást, viszont feltétele lesz az, hogy hitelt kell majd felvenni hozzá, tehát most nem úgy lesz, mint az előzőekben, hogy önmagam megfinanszírozom és utána majd visszaigénylem azt a 2,5-3,5 millió forintot, hanem mindenképpen fel kell hozzá venni egy 3 milliós hitelt - mondta el Hegedűs Soma, az Épforg Kft. beszerzési vezetője. 

Feltétel az is, hogy a beruházások végével harmincszázalékos energiahatékonyságot kell elérni. A megkérdezett helyi szakemberek szerint Nagykanizsa és környékén is népszerű lesz a program, hiszen az utóbbi évekhez képest jelenleg az építőiparianyag-árak is kedvezőbbek. A korábbi tapasztalatok miatt, az Épforg Kft. nagy hangsúlyt fektet a pályázatról érdeklődők megfelelő tájékoztatására és segítésére.

épület

- Az még nem tisztázott, hogy pályázatírót kell-e majd bevonni, az előzőben ugye jó volt, ha volt valaki, aki fogta az ember kezét. Most mi jelen pillanatban tervezgetünk ezzel kapcsolatban, hogy megfogjuk azt a végét ennek a családtámogatási pályázatnak, hogy a magánvevőknek, akik fel szeretnék majd venni ezt az összeget, azoknak gyakorlatilag 100 százalékban elintézzük a mögöttes háttérprocedúrát - árulta el Hegedűs Soma.

A program weboldala május végén indul, de az Épforg Kft. addig is rendelkezésére áll bárkinek, aki a pályázatról érdeklődne, akár e-mailben, akár személyesen a cég telephelyén. A közeljövőben pedig lakossági fórumokat is terveznek a környező településeken élők számára.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.