Autópályadíjak: ezekkel az árakkal találkozhat idén Horvátországban és a régióban

facebook megosztás

Hamarosan több százezer magyar kerekedik fel, hogy valamelyik környező országban vagy a tengerparton töltse nyári szabadidejét. Nekik igyekszünk most segítséget adni ezzel az összeállítással.

Május végéhez közeledve lassan beindul az idei turisztikai szezon. Bár a főszezon még messze van, nem árt tudni, hogy mire számíthatnak azok, akik idén is autóval szeretnék megközelíteni a kívánt úticéljukat valamelyik szomszédos országban vagy a tengernél. Nekik próbálunk segíteni azzal, hogy összeszedtük a főbb tudnivalókat és árakat, amelyekkel idén nyáron találkozhatnak.

Változatlan árak Horvátországban 

A legtöbb magyar mint minden évben idén is várhatóan Horvátországban tölti a nyarat, tavaly szeptember végéig 696 ezer turista döntött így, akiket még a drágulás sem tántorított el. Az euró tavalyi bevezetése megtette hatását déli szomszédunknál, a szállástól az éttermi szolgáltatásokig szinte minden megdrágult déli szomszédunknál, ami miatt az ország fogyasztóvédelmi szövetségének elnöke is nemrégiben kifakadt. Egy jó hírünk viszont azonnal van azoknak, akik az Adriai -tengert autópályán akarják megközelíteni.

horvát autópálya szolgáltató adatai alapján idén nem változtak az autópályadíjak. Így, aki a legtovább, egészen Splitig lemegy, annak továbbra is 24 eurót, azaz árfolyamtól függően nagyságrendileg 9240 forintot kell kell kifizetnie.

Abban sincs változás, hogy továbbra is a megszokott és közutálatnak örvendő fizetőkapus rendszer működik, bár legalább nem kell sokat várni arra, hogy felszámolják azokat. Az új elektronikus útdíjfizetési rendszer kiépítése idén vette kezdetét és két évet vesz igénybe, amelynek végén 2026-tól  rendszám és megtett távolság alapján kell a sofőröknek fizetniük. A fontosabb szakaszokon azonban még a következő árakkal találkozhatnak a személyautóval közlekedők (385 forintos euró árfolyam mellett):

  • Gorican–Zágráb szakasz: 5,8 euró (2233 forint)
  • Zágráb–Rijeka szakasz: 9,2 euró (3542 forint)
  • Rijeka–Rovinj szakasz: 8,2 euró (3157 forint)
  • Zágráb–Krk-sziget: 8,1 euró (3118 forint)
  • Zágráb–Zadar észak: 16 euró (6160  forint)
  • Zágráb–Split szakasz (Dugopolje): 24 euró (9240 forint)

Ausztria

Nyugati szomszédunknál matricát kell vásárolni az autópálya-használathoz, amely lehet egy napos, tíznapos, két hónapos és éves. Évek óta már lehet választani a klasszikus matrica és a digitális között, mindkettő ugyanannyiba kerül. Az egy napos, 8,6 euró (3311 forint), az tíznapos ára 11,5 euró (4427 forint), a két hónapos 28,9 (11 126 forint), míg az éves 96,4 euró (37 114 forint). 

Szlovénia

Szlovéniában a hazaihoz hasonló időalapú matricás rendszer van, ugyanakkor csak heti, havi és éves matricát lehet vásárolni. Az 1 hetes matrica ára személygépkocsira 16 euró, az 1 hónaposé 32 euró, az éves pedig 117 euró. A matricák beszerezhetők benzinkutaknál, akár Magyarországon is a MOL-kutaknál. 

A teljes cikk itt olvasható. 

vg.hu

(Kép: AFP)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.