Almaleves és bélszín Vargáéknál

facebook megosztás

Nem okoztak nagy meglepetést hétvégén a Vargáékhoz váratlanul bejelentkező vendégek. Az estebédet kellő munkamegosztással, gyorsan elkészítette Jenő és a párja, Kora. Még boltba sem kellett elmenniük a hozzávalókért, mert a hűtőben és a kamrában minden hozzávalót megtaláltak. A stroganoff bélszín az orosz konyhaművészet egyik népszerű fogása. A receptjét Kora Skóciában tanulta.

A pudingos almaleves hozzávalói:

0,5 kg alma, 0,8 l víz, 2 ek kristálycukor, 10 db szegfűszeg, 5 db szegfűbors, só. A sűrítéshez fél csomag vaníliás pudingpor, kb. 3 dl tej, a színezéshez 5 ek meggylé.

Elkészítése:

A vízbe beletesszük a fűszereket és jó negyedóráig főzzük, majd hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott almaszeleteket. Az egészet közepes lángon 15 percig főzzük, közben a pudingport csomómentesre keverjük a tejjel és hozzáöntjük a megfőtt gyümölcshöz. Végül belekanalazzuk a meggylét is.

Az ízletes és egyszerűen elkészíthető Stroganoff bélszín hozzávalói:

1 kg marhabélszín vagy comb, 3 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 0,5 kg barna sampion gomba, házias leves alappor, savanyú uborka, kígyóuborka, paradicsom, 1 ek mustár, só, bors, petrezselyemzöld, liszt, 1 dl fehérbor, fokhagymakrém. A körethez 1 csomag masni tészta, étolaj.

Elkészítése:

Először a hozzávalókat előkészítjük. A hagymát felszeleteljük és felkockázzuk, a gombákat negyedeljük, a savanyú uborkát vékonyra vágjuk. A bélszínt vékony csíkokra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk és lisztbe beleforgatjuk. A serpenyőben vajon megpirítjuk, majd kiszedjük a húst és ugyanebben a szaftban megpirítjuk a hagymát is. Ezután visszatesszük hozzá a húst és felöntjük a forró vízben elkevert alaplével, hogy ellepje és hozzáadjuk a fokhagymakrémet. Kb. egy órát főzzük, és amikor a hús megfőtt, belekeverjük a mustárt. Hozzáöntjük a bort és ezután beletesszük a gombát. Az egészet összeforraljuk és ha a lé híg marad, akkor lisztestejfölös-habarással besűrítjük. Megszórjuk a finomra aprított petrezselyemzölddel, és már tálalhatjuk is. Díszítéshez használhatunk uborka- és paradicsomszeleteket.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. május 15-ei számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.