A helytelenül választott diéta egészségkárosodáshoz is vezethet

facebook megosztás

A fehérjediéta vesebetegséget és egyéb egészségügyi problémákat is okozhat – ez az információ terjed a virtuális világ különböző közösségi fórumain. Ez az a fajta diéta, melyet leginkább a testépítők, edzőtermekbe járó, gyors eredményt elérni akarók alkalmazzák. A Híradónak szakemberek nyilatkoztak az edzésekkel összefüggő helyes táplálkozással kapcsolatban.

Egészséges életmód, izomtömeg növelés, diéta és megfelelő táplálkozás – szakember tanácsa nélkül mindez csapdába csalhatja leginkább a fiatalokat, akiknek fejlődésben van még a szervezetük. Fehérjeporok és egyéb más étrendkiegészítők is kaphatók, amelyek túlzott használata egészségügyi károsodáshoz is vezethet. Horváth Gergő, a Metroflex személyi edzője szerint minden esetben érdemes az alapokkal tisztában lenni. Mint fogalmazott: a szervezet élettani alapfolyamataihoz szükséges bizonyos tápanyag, ami fehérje, szénhidrát és zsír egyaránt.

- Az izomépítéshez tény, hogy szükség van fehérjére, de ez körülbelül egy-másfél gramm per testsúly kilogramm. Tehát nekem jelenleg napi szinten 180-200 gramm fehérjénél nincs többre szükségem, ahhoz, hogy izmot építsek. Így emellett inkább a szénhidrát és a zsír bevitel az, ami szerepet játszik a fejlődésben. Szóval, aki azt mondja, hogy csak a fehérjét kell tolni eszement módon, az egy hülyeség, ezt ki is mondhatjuk. Nem fog több fehérje több izmot építeni, ez egy hosszútávú folyamat. Igazából a következetesség, ami fogja hozni a fejlődést meg a változást – mondta el Horváth Gergő, a Metroflex személyi edzője. 

edz

Manapság valóban egyre több divatos diéta forog közszájon és az interneten – mondta el Faricsné Hári Vera, a Kanizsai Dorottya Kórház vezető dietetikusa. Megfelelő ismeretek nélkül az étrend változtatás nagy veszélyeket rejt magában – hangsúlyozta a szakember.

- Nagyon sokszor van, hogy valakinek lehet, hogy egy étrend jó és hatásos, de nem biztos, hogy a másik személynek is ugyanolyan jó. Az étrendi felépítésnél nagyon fontos, hogy egyénre szabottnak kell lenni. Mindenkinek más az alapanyag-cseréje, mindenkinek más az energia igénye. Teljesen más a vitamin, az alapanyag ellátottsága. Szóval ezeket komplexen kell nézni egyénileg, és azt sem tudhatjuk, kinek milyen társbetegsége van. Lehetnek olyan látens betegségek is, amiről maga a páciens sem tud – árulta el Faricsné Hári Vera. 

A kórház vezető dietetikusa elmondta, egy markáns életmód váltás előtt kérjék ki szakember véleményét, a kanizsai egészségügyi intézmény szakrendelését bátran fel lehet keresni. A témáról bővebben lesz szó a Kanizsai Médiaház magazinműsorában.

V.A.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.