Tizenhatan részesültek kitüntetésben az ünnepi közgyűlésen

facebook megosztás

A 30. Város Napja alkalmából tartottak ünnepi közgyűlést pénteken délután a Medgyaszay Házban. Az eseményen tizenhatan részesültek kitüntetésben, akik közül ketten a „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára” címet vehették át.

Az Eraklin Táncklub növendékeinek műsorával kezdődött az ünnepség, majd a testvérvárosokból, Bihácsról, Gleisdorfból, Kazanlakból és Magyarkanizsáról érkezett vendégeket köszöntötték. Az eseményt Balogh László polgármester nyitotta meg, aki beszédében a város 779 éves múltját méltatta. Mint mondta, Nagykanizsa az emberek hitéből, áldozatából és akaratából épült, felmutatva az ott élő közösség küzdelmét.

– Ezért is gyűltünk ma össze, hogy ne csak múltunk legyen, hanem mi magunk is a múlt részeivé válva alapítsuk meg és újítsuk meg a jövőt. Hagyományunkra, nagyjainkra és kitüntetett alakjainkra támaszkodva, az eddig elvégzett munkánkkal mi is hozzájárulunk az elkövetkező időkhöz, mert hiszünk a sikeres jövőben – fogalmazott Balogh László.

A polgármester köszöntője után az elismerések átadása következett. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője hangsúlyozta, ez az egyik legfontosabb ünnepnap Kanizsán, és a kitüntetettek mindegyike hozzájárult ahhoz, hogy városunk hírnevét öregbítse.

– A kitüntetés egy életút, egy szakmai múlt vagy egy olyan művészi útnak az egyik fázisa, amikor a város elismeri, hogy az, aki kapja, a kitüntetett, az valóban tett önzetlenül a városért, a város kulturális életéért, egészségéért, bármiért, a városért önmagában, és ezért megérdemli a díjat, hogy a város elismerje azt a munkát, amit ő végzett, és a város a köszönetét fejezze ki – mondta el a frakcióvezető.

A kitüntetettek közül öten „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere” elismerést, míg négyen „Nagykanizsa Városáért” címet vehettek át, köztük Baráth Yvette a kulturális életben folytatott munkájáért. A zenepedagógus elmondta, ezzel a díjjal a hároméves kora óta végzett tevékenységét ismerték el. Kiemelte, számára a legnagyobb motiváció a szakma szeretete.

– Ha a szavak már nem elegek, akkor ott a zene. Ez valóban így van, tehát olyanfajta töltődést jelent – amellett, hogy nagyon komoly munka –, viszont még akár egy hangnak az öröme is úgy feltölti az embert, hogy utána egy kamiont is el tudna húzni – tette hozzá Baráth Yvette.

„Az Év Vállalkozása” címet három cég képviselője vehetett át, de kiosztották a „Paizs Ferenc Díjat”, valamint a „Szekeres József Díjat” is. A közgyűlés két „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára” kitüntetést adományozott. Az elismerést Vári Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, valamint Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem professzora érdemelte ki a fizika és a kutatásfejlesztés területén végzett tevékenységével, aki beszédében a kitüntetettek nevében mondott köszönetet. Hangsúlyozta, a Kanizsán eltöltött fiatalsága meghatározó szerepet játszott az életében, hiszen itt tanulta meg a fizikai alapjait.

– Egy szellemileg roppant inspiráló osztályom volt, úgyhogy én innen úgy mentem el, hogy nagyon sok mindent vittem magammal. Azt akkor még nem tudtam, de utólag azt gondolom, hogy nagyon sok köszönettel tartozom. Az meg egy nagyon kellemes meglepetés volt, amikor polgármester úr felhívott és közölte velem, hogy megkaptam a díszpolgári kitüntetést – emelte ki Szabó Gábor.

Az ünnepség Kuna Vali és Testvérei műsorával zárult, majd állófogadással folytatódott az este.

kép

A polgármester tizenhat kitüntetést adott át a 2024. év ünnepi közgyűlésén:

Szollár-Nikolics Zsanna – „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere”

Radics Róbert – „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere”

Miskó János – „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere”

Püspökiné Jámbor Zsuzsanna Irén – „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere”

Kanizsai József – „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Címere”

HidroSpa Uszodatechnikai Kft. – „Az Év Vállalkozása”

MURASÓDER Folyamtisztító Kft. – „Az Év Vállalkozása”

NILFISK Production Kft. – „Az Év Vállalkozása”

Kunics György – „Paizs Ferenc Díj”

Gottschál Marianna – „Szekeres József Díj”

Stimecz Fridolin – „Nagykanizsa Városáért”

Baráth Yvette Ágnes – „Nagykanizsa Városáért”

Czigány Róbert – „Nagykanizsa Városáért”

Tóthné Vágó Alexandra – „Nagykanizsa Városáért”

Vári Éva – „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára”

Szabó Gábor – „Nagykanizsa Megyei Jogú Város Díszpolgára”

T.CS.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.