Rókagombás tojáspörkölt és pillecukor

facebook megosztás

A galamboki Gál Sándorné Jutkáról sokan tudják környezetében, hogy nagyon szeret sütni, főzni. Folyamatosan lapozgatja a szakácskönyveket és saját maga is kitalál új recepteket, hogy minél több egészséges étellel lepje meg a családját. A főzésnél mindig számíthat a családtagok közreműködésére, akárcsak legutóbb a rókagombás tojáspörkölt elkészítésénél, melyhez a gombát a férje szedte még tavaly a közeli erdőben és a nokedli kiszaggatásánál is segédkezett.

 

A pörkölt hozzávalói és elkészítése:

Kevés zsiradékon 2 fej vöröshagymát üvegesre párolunk, hozzáadunk 50-60 dkg szeletelt rókagombát (bármilyen gomba jó), majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal. Ezen kívül felkockázva hozzáadunk 1 db zöldpaprikát és 2 db paradicsomot, valamint 1 teáskanál őrölt pirospaprikát és 4 gerezd fokhagymát. 10-15 percet főzzük, közben 10 db tojást keményre főzünk, majd tojásszeletelővel felkarikázzuk és hozzáadjuk a gombapörkölthöz. Pár percet még főzzük, végül laza tejfölös habarással besűrítjük. Aki szereti kevés, 1 evőkanálnyi mustárral pikáns ízt adhat hozzá. Friss petrezselyemzölddel megszórjuk, galuskával tálaljuk.

A pillecukor elkészítése:

A pillecukorvirág-készítést Cserszegtomajon tanulta Gál Sándorné, mert régóta érdekelte ez a különleges ehető virágcsokor, amit nemcsak megehetünk, hanem gasztroajándékként meg is lephetjük vele az édességet kedvelő családtagjainkat, ismerőseinket.

A pille-virág alapanyaga almapüréből készül, de más gyümölcsből, bogyósokból vagy akár körtéből is összeállítható. Az alap pillecukorhab gyümölcssűrítményekkel van ízesítve és színezve. Nem romlékony, szobahőmérsékleten tárolható, mert 2-3 hétig rugalmas marad, azt követően pedig habcsók jellegűvé válik. A virág-box aljába kóstolócsomagot rakott Jutka, de bármilyen apró ajándékot is bele lehet tenni.

 

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. április 3-ai számában.)

 

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.