Répás finomságok Miklósfáról

facebook megosztás

Két díjat is elnyert a XXII. Répafőző Fesztiválon Lőrincz János. A hagyományos egytálétel-kategóriában a húsosparadicsomos-répalevessel 2. helyezést, míg a répás rétes és répásédesség-kategóriában, a répás barátfülével 3. helyezést ért el. János elárulta, hogy a levest a felesége, Marika készítette el.

A húsos paradicsomos-répa elkészítése:

Elöljáróban Marika elmondta, hogy őneki nincs receptje, nem szokott méricskélni semmit, csak nekiáll főzni. A családjának ízlik, amit főz, és még nem rontott el semmit, de a végeredmény függ a répától és a hústól is – tette hozzá. Az ismerősei azt mondják, hogy a répába kell füstölt hús. Ő is tett bele, igaz, hosszabb időt igényel a főzése. Először fölteszi főni a füstölt húst kb. 2 órára, majd hozzáadja a csontos csülköt és azzal is főzi kb 1,5 órát. Ezután leszedi a habját, egy kicsit megsózza, hozzáadja a fűszereket, a borsot, a babérlevelet és az apróra vágott vöröshagymát. Egy óra múlva beleteszi a répát és felönti a paradicsomlével. A répa kiáztatását is egyszerűen oldja meg Marika. A kereskedőtől műanyag zacskóban hazahozott répát felönti vízzel, rövid ideig bent hagyja, majd leönti róla a vizet és mehet a fazékba. A sózásra figyelni kell, hiszen sóval van eltéve a répa és könnyű elsózni az ételünket. A paradicsom miatt kristálycukrot is tesz hozzá. Végül egy óra főzés után egy kevés paprikás rántást ad hozzá, mert a paradicsom is sűríti az ételt.

A répás barátfüle hozzávalói és elkészítése:

A répás barátfüle ötlete és elkészítése a férjtől, Jánostól származik, aki még a családját is meglepte ezzel az újdonsággal.

4 db közepes méretű burgonyát héjában megfőzött, krumplinyomón átnyomta, adott hozzá sót, 1 tojást, 2 kanál olvasztott margarint és annyi lisztet, hogy gyúrható és jól nyújtható legyen a tészta. A töltelékhez a répát kevés cukros tejben megpárolta, adott hozzá őrölt fahéjat, darált mákot és mézet, hogy ne legyen száraz. A befejezőműveletnél a tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk és derelye készítő használatával megtöltjük a barátfüléket. Bő, forró vízbe főni tesszük, s ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, szűrőkanállal kiszedjük és pirított zsemlemorzsába beleforgatjuk.

BAKONYI Erzsébet

Fotó: Turi István

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. április 17-ei számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.