Nyakunkon a tavaszi fáradtság

facebook megosztás

A megkérdezett nagykanizsaiak életében is jelen van a tavaszi fáradtság. A szakemberek szerint a hirtelen időváltozás alvászavarral, fejfájással és bágyadtsággal járhat.

A hidegévszak utáni hirtelen hőmérséklet-változás okozta változásokat évtizedek óta kutatják a szakértők, egységes álláspont azonban még nem született, hogy mi okozza a tavaszi fáradtságot. Ilyenkor átlagosan csökken az emberek alvásigénye, valamint a hormonháztartásban is ingadozások figyelhetők meg. Felmérések szerint az állapotváltozásnak leginkább a dolgozó korosztály, valamint a nyugdíjasok vannak kitéve.

- Sajnos én is azt tapasztalom, hogy fiatalabb koromban nem éreztem meg, de most már egyre inkább és jobban. De hát ezt el kell fogadni, a korral jár, meg az időjárással - tudtuk meg Tikos Kálmánnétól. 

Horváth Sándor korábban háziorvosként praktizált, tapasztalatai szerint a tavaszi fáradtság évtizedekkel ezelőtt is jelen volt a hétköznapokban. Ő leginkább a mozgás és a pihenés egyensúlyba hozásával igyekszik védekezni a tünetek ellen.

tavasz

- Fáradtabbnak tűnt az elmúlt hónap például. De ez a kerti munkával - ez kicsit ellentmondásosnak tűnik – legyőzhető. Most éppen egy regeneráló pihenés közepette vagyunk, Zalakaroson fogunk pihenni, ami egyrészt a fáradtságot küszöböli ki, másrészt feltöltődünk - fogalmazott Horváth Sándor. 

A stábunknak nyilatkozó járókelők között akadt olyan nagykanizsai lakos is, aki nem tapasztalta magán azt, hogy könnyebben elfáradna.

- Nem érint sem a migrén és az ilyesmi. Az általános fejfájás jön ki rajtam, ha kijön. A fáradtság, mint olyan, nálam igazából nem jellemző. Szeretek sétálni, megyek délelőtt is és elmegyek sétálni este is egyet. Csak a lábaim fájnak - mondta el Simon János. 

Szakemberek szerint a tavaszi fáradtság ellen a megfelelő, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend is sokat segíthet. A kanizsaiak további tapasztalatait Megkérdeztük című műsorunk e heti adásában hallhatják.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.