Itt az unió hangsúlyos döntése: kötelező lesz napelemet telepíteni a házakra

facebook megosztás

Az Európai Parlament jóváhagyása után egy lépéssel közelebb került a bevezetésre kerüléshez az a jogszabály, amely előírja az EU tagállamainak, hogy új és felújított épületeikbe integrálják a napelemes rendszereket. Az intézkedés célja az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését az építőiparban.

Az Európai Parlament (EP) támogatását nyerte el az a jogszabály, amely előírja az uniós tagállamok számára, hogy új és meglévő épületeikre napelemes rendszereket telepítsenek - jelentette a pv magazin. Ez a lépés az épületek teljesítményéről szóló európai irányelv keretében történik, melynek célja az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

A képviselők 370 igen szavazattal, 199 nemmel és 46 tartózkodással fogadták el az irányelvet, amely most a Miniszterek Tanácsának jóváhagyására vár. A jogszabály szerint a tagállamoknak méretük alapján fokozatosan kell napelemeket telepíteniük köz- és nem lakóépületekre, ha ez műszakilag és gazdaságilag megvalósítható.

Az ütemterv alapján 2026-ra az új kereskedelmi és középületek, 2027-re a felújított kereskedelmi és középületek, 2029-re az új lakóépületek, míg 2030-ra a meglévő középületek esetében kötelező lesz a napelemes berendezések beépítése.

Bizonyos épülettípusok, mint például mezőgazdasági vagy történelmi jelentőségű épületek mentesülhetnek alóluk.

 

Az Európai Bizottság szerint az intézkedés hozzájárulhat ahhoz, hogy az EU építőipara 2050-re klímasemlegessé váljon. Jelenleg az épületek okozzák az EU energiafogyasztásának 40%-át és üvegházhatású gáz-kibocsátásának 36%-át. Az intézkedés segít helyben tartani az áramot és lehetővé teszi a polgárok számára, hogy okosabban használják fel azt.

Nemzetközi összehasonlításban több európai ország már alkalmaz hasonló intézkedéseket. A SolarPower Europe jelentése szerint az EU napenergia-kapacitása jelentős növekedést mutatott: 2023-ban 56 GW kapacitást telepítettek, ami 27%-os bővülést jelentett egy év alatt. A jelentés előrejelzése szerint ez a tendencia tovább fog erősödni a következő években.

penzcentrum.hu

(Kép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.