Hagyományos locsolással és táncházzal készült a Zalagyöngye Művészeti Műhely húsvéthétfőn

facebook megosztás

Idén sem hervadnak el a Zalagyöngye Művészeti Műhely lányai. A közösség hagyományos, táncházzal egybekötött locsolkodását idén a Szikrák Táncegyüttes közeledő, 10 éves jubileuma alkalmából ünnepi közgyűlés, valamint egy könyvbemutató is kísérte a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

A program késő délután, az ünnepi közgyűléssel kezdődött, amely egyben a Szikrák hamarosan esedékes, jubileumi estjének visszaemlékező mozzanata volt. Az együttes számos fellépésen és mérföldköven van már túl, így volt miből válogatni az évforduló alkalmából összeállított képes-könyvbe.

- Ünnepi közgyűlés keretében visszatekintettünk az elmúlt 10 évre, felidéztük azokat a fontosabb eseményeket, mérföldköveket, amik itt a 10 év alatt zajlottak, hogyan lettek a kis csetlő-botló gyerekekből felnőtt táncosok. És hát ugye a 10 év alatt elég sok minden történt, sok kaland, élmény, siker, bemutatkozás, szereplés, fellépés történt. Menet közben készítettünk fotókat, videókat, és hát ezekből a fotókból készült egy kiadvány, aminek a bemutatója most volt – tudtuk meg Tóth Istvántól, a Zalagyöngye Művészeti Műhely művészeti vezetőjétől. 

locsolás

A nap formálisabb része után következhetett az önfeledt mulatság, illetve a hagyományőrzés. Szakos Lilla, a Szikrák Táncegyüttes társvezetője hangsúlyozta, kiemelten fontosnak tartják a szép régi szokások életben tartását, nem csak Kanizsán, de akár a határon túl is.

- Én azt gondolom, hogy a magyar kultúrának ezt a részét is ápolni, és őrizni kell, ugyanúgy, ahogy most majd lesz a pünkösdölő, abban is lesz részük. Nekünk szerencsénk van, most máshol is tartunk próbákat, például Lendán, ahol pici gyerekeket tanítunk, ott nem annyira tartják ezeket a szokásokat, húsvétkor nincs locsolás, vagy nincs pünkösdölés. Mi most azt szeretnénk, hogy ezen a pünkösdön azokat a gyerekeket is áthozzuk, és részesei legyenek ennek az élménynek – tette hozzá Szakos Lilla. 

A Szikrák jubileumi gálaműsorát április 13-án, 18 órai kezdettel láthatja a közönség a Hevesi Sándor Művelődési Központban.

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.