Ezért igazi kincs a bazsalikom

facebook megosztás

A bazsalikom beillesztése az étrendbe segíthet megelőzni bizonyos krónikus betegségek kialakulását.

Számtalan formában használják ezt a fűszernövényt, de nemcsak ízesítésre kiváló, hanem rengeteg egészségügyi előnye is van a bazsalikom fogyasztásának – írja a magyarhirlap.hu.

bazsalikom olyan tápanyagokat és vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek a krónikus betegségek, köztük a rák, a cukorbetegség, a szívbetegség, a szürkehályog és a gyulladásos betegségek, például ízületi gyulladás megelőzésében.

A bazsalikomlevelek tele vannak antioxidánsokkal is, amelyek védik a szervezet sejtjeit, ezenkívül antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásai is vannak.

Tanulmányok bizonyítják, hogy az édes bazsalikom illóolaja segít bizonyos rákos megbetegedéseket kivédeni. Egy laboratóriumi vizsgálat során az édes bazsalikom megakadályozta az emberi vastagbél rákos sejtjeinek növekedését, egy másik tanulmányban pedig a tudósok megállapították, hogy hat különböző bazsalikomfajta levélkivonata mind rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A bazsalikom a rákos sejtek növekedési és osztódási képességének útjába állt, és végül elpusztította őket.

A bazsalikom segít továbbá a vérnyomás és a koleszterinszint kezelésében, valamint a vércukorszint normalizálásában is. A hagyományos kínai orvoslás gyakorlói többek között bazsalikommal kezelik a szív- és érrendszeri betegségeket.

A bazsalikom a mentális egészségünkre is jótékonyan hat; több tanulmányban kimutatták, hogy fokozza a kognitív funkciókat, beleértve a rövid távú memóriát és a figyelmet, javítja a hangulatot, és csökkenti a stresszt, a szorongást.

agroinform.hu

(Kép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.