Ételbe rejtett pengéket dobtak egy palini ház udvarába

facebook megosztás

Ételbe rejtett pengék, szögek vagy különféle mérgek – ilyen veszélyek fenyegethetik kedvenceinket, nem csak a közterületeken, de akár a saját udvarunkban is. Nemrégiben egy palini lakos a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy pengés húst dobáltak be a családi háza udvarára. Mindez kiteszi az állatkínzás fogalmát, így akár szabadságvesztéssel is járhat.

A palini eset kapcsán a gazda azt is leírta, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy valaki ilyen módon veszélyezteti az állatait. Skanecz Tamás, az Élettér Állatmenhely telephelyvezetője elmondta, az ilyen tettek mögött általában egy elmérgesedett szomszédi viszony, egy korábbi kutyatámadás tapasztalata vagy mentális probléma állhat.

- Sajnos a szomszédok között ki tud alakulni olyan szintű konfliktus, akár a kutyatartás miatt is, hogy az egyik fél ezt a nagyon-nagyon rossz módszert választja, hogy megszabaduljon az őt esetleg zavaró kutyától. Ugye azt azért jó tudni, hogy ha olyan kutya van az ember szomszédságában, aki esetleg egész nap ugat, egész nap zavarja a szomszédot, az előbb vagy utóbb konfliktushoz fog vezetni sajnos. Ilyenkor az lenne a célszerű, ha az emberek ezt próbálnák megbeszélni egymás között, de hát láttunk már mi is nem egy olyan esetet, amikor ez elfajul odáig, hogy gyakorlatilag a kutya szenvedi ezt meg – tudtuk meg Skanecs Tamástól. 

kutya

A telephelyvezető hozzátette, régen főként a mérgezések voltak népszerűek, napjainkban azonban gyakoribbak az ételbe rejtett szúró-vágótárgyak, amik különösen nagy szenvedést okoznak az állatnak, és sok esetben a pusztulásukat is okozhatják. A védekezés pedig az ilyen esetek ellen nagyon nehéz, sokszor szinte lehetetlen.

- A sétálásnál egyszerűbb, hiszen a törvény is azt írja elő, illetve a gazdának is az az érdeke, hogy pórázon sétáltassa a kutyát. És onnantól kezdve folyamatosan figyelni kell, ha lehetőség van rá, hogy még csak véletlenül se egyen fel semmit. Otthon ezt már sokkal nehezebb megoldani, hiszen bármikor be lehet dobni valamit a szomszéd kerítésén. Meg lehet tanítani a kutyát arra, hogy ne fogadjon el semmit idegenektől vagy a bedobott ételt ne egye meg, de ez azért egy nagyon nehezen kivitelezhető dolog - fogalmazott a telephelyvezető. 

Skanecz Tamás hangsúlyozta, ha ilyen vagy ehhez hasonló esettel találkozunk, mindenképp forduljunk a rendőrséghez, illetve a közösségi oldalakon is érdemes felhívni a figyelmet a veszélyre. 

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.