Eltörölnék az óraátállítást? – A helyiek többsége hasonlóan vélekedik

facebook megosztás

Eltörölnék az óraátállítást a megkérdezett kanizsaiak. Az Európai Bizottság már 2018-ban napirendre tűzte a megszüntetését, azonban végleges döntést azóta sem hoztak. A helyiek többsége úgy véli, a téli időszámítás lenne előnyösebb.

A nyári időszámítást a 20. század elején vezették be energiatakarékossági okokra hivatkozva, azonban azóta sincs egyetértés abban, hogy előnyös-e a szervezetre gyakorolt negatív hatásai ellenére. A Pénzcentrum tavalyi felmérése alapján az emberek 87 százaléka úgy gondolja, hogy el kellene törölni az óraátállítást, míg a Népszava arról számolt be, hogy az ilyenkor kialakuló figyelemzavar, a több megbetegedés és a gyakoribb közlekedési balesetek is ennek a számlájára írhatóak.

– Ezt már régóta feleslegesnek tartják sokan, úgyhogy szó is volt azt hiszem arról, hogy ezt megszüntetik, de hát még eddig nem – fogalmazott egy kanizsai lakos. 

óra

Fejfájás, szédülés, levertség. Ezekkel a tünetekkel kell számolnia a nyilatkozó helyiek szerint az arra érzékenyeknek. Egyed Gyöngyi úgy gondolja, felesleges órákat állítani. Hozzátette, a téli időszámítás lenne a természetes.

– Mit kell ezzel variálni? Mondjuk nekem már mindegy, mert nyugdíjas vagyok, de azért a gyerekeknek nem, meg aki dolgozni megy, annak sem – fogalmazott Egyed Gyöngyi.

Többen vélekednek hasonlóan. Baksa Ágota stábunknak arról beszélt, nem csupán az embereket viseli meg. Szerinte ugyancsak a téli időszámítás a kedvezőbb.

– Igen, megvisel bennünket eléggé. Az időseket is, de az állatokat is nagyon megviseli, ugyanis mielőtt dolgozni megyünk meg kell őket etetni és nem hajlandók még felkelni olyankor. Az ő biológiai órájuk a naphoz van beállítva – tudtuk meg Baksa Ágotától. 

A többség ugyan megszüntetné az óraátállítást és inkább a télit választaná, olyan is akadt a válaszadók között, akit egyáltalán nem visel egy óra eltérés, míg mások a nyárit tartanák jobbnak.

T.CS.

(Kép: vg.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.