Eggyel negyven előtt

facebook megosztás

Egy híján negyven éves a nagykanizsai helyi televíziózás. A Városi Tanács döntése szerint a megyében először és az országban is az elsők között Nagykanizsán kezdhette meg 1985. április elsején a működését a Városi Televízió.

Az interneten az egyik alapítónak köszönhetően még fellelhető az egyik, vagy talán az első adás. Az abban szereplő munkatársak döntő többsége már az égből figyeli, hogy mi történik az egykoron a HSMK-ban működő Kamera ’67 amatőrfilmes klub helyiségéből indult kezdeményezéssel. A teljesség igénye nélkül Pék Pál, Szabó Zsigmond, Donát Attila, Maros Sándor, Szentgyörgyi Levente, aki az első vezetője volt a tévének, akik már nincsenek közöttünk. Ők akkor, az akkori technikai feltételek mellett vágtak bele valami ismeretlenbe. Igen, az akkor kezdeményezés volt.

Amikor Nagykanizsán elkezdődött a Városi Televízió működése, ezen sorok szerzője nem volt kanizsai. Határőrként, nem önként lakhattam a városban, azután itt ragadtam. Nem sokkal a rajt után, 1991-ben léptem be először a tv ajtaján, ami egy kis lépés volt, de az azóta eltelt éveket is meghatározta. A pályán ragadtam. Kisebb, de talán inkább nagyobb kanyarokkal telt évtizedek után kerültem vissza a stúdióba, amely már a Sugár utcában működik. Az eltelt 39 évből kis híján 5 esztendő jutott nekem, hogy igazgathattam a – már újsággal, internetes felületekkel bővült – televízió munkáját. Öt esztendő nem a világ, de talán sokan észrevették, hogy miként változott az, amit a képernyőn láthatnak estéről estére a nézők. Csak remélem, hogy sokaknak tetszik.

Ez a televízió sok mindent megélt az elmúlt negyven év alatt. Átvészelt, időnként kiszolgált politikai kurzusokat, de egy dolgot nem lehet elvitatni: az elmúlt 39 év vizuális lenyomata itt követhető vissza. Ugyan a kezdetekben csak heti egy-egy adás volt, de az évek során eljutott odáig a világ, hogy naponta jelentkezhet a TV híradóval, magazinokkal. Mára eljutottunk odáig, hogy fontos tényezővé vált, hogy mi jelenik meg, mi hangzik el a műsorainkban. Olyannyira fontossá vált, hogy a politikai oldalak már-már napi szinten foglalkoznak azzal, ami itt történik. Az egyik oldalon szeretnek bennünket és tudják, érdemes itt elmondani a véleményüket, mert az eljut az emberekhez. A másik politikai oldal is tudja ezt, de inkább a lejáratásunkkal vannak elfoglalva, mert ők az evolúció azon fokán tartanak még, ahol nemcsak a válaszokat szeretnék megadni, hanem a kérdéseket is ők kívánnák feltenni. A valódi kérdésektől, a spontán beszélgetésektől még tartanak. Pedig ezek nem fájnak.

De félre ezekkel a csatározásokkal, inkább egy kicsit ünnepelni szeretne a Médiaház. A negyven éves születésnapra egy hosszú folyamattal szeretnénk készülni, ezért már most elindítjuk a Kanizsa TV 40 című akciót, mely egész éven át próbál olyan műsorokkal, tartalmakkal megjelenni, amelyek segítik a készülődést. Terveim vannak, és ha lehetőségem is lesz, akkor megígérhetem, 2025. április elsején nagy ünnepet rendezünk a nagykanizsai városi televíziózás negyvenedik születésnapján.

Tar Mihály, ügyvezető

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. április 3-ai számában)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.