Beszélgetés a kanizsai futball legendás időszakáról

facebook megosztás

A nagykanizsai futballtörténet egyik legjelentősebb csapatának számít az 1966-os gárda, amely megnyerte az NB III küzdelemsorozatát. A legendás együttes két játékosával, Poór Józseffel és idősebb Józsi Györggyel jövő szerdán stúdióbeszélgetést láthatnak a Kanizsa Televízióban.

Az 1945-ös megalakulását követően alig négy év kellett az Olajbányásznak, hogy feljusson az élvonalba, ám a nagy sikert követően a dél-zalai egyesület a negyedosztályig esett vissza. A rossz széria végül 1966-ban tört meg, amikor sikerült megnyerni az NB III küzdelmeit és visszakerülni az akkor harmadik vonalnak számító NB II-be. Poór József kiemelte, egy rendkívüli közösséget alkottak, mivel a csapatban mindenkinek volt valamilyen kötődése a városhoz és a klubhoz. A mérkőzéseiket az akkoriban átadott Olajbányász Sporttelepen vívták több ezer ember előtt és valódi futballőrölet alakult ki Nagykanizsán.

- Szombaton már a fiatalok a zászlókkal örjöngtek. Tomboltak, felvonultak, készültek a vasárnapi meccsre. Jó dolog volt, jó érzés volt sétálni az utcán és látni ennyi embert és, hogy a csapatért ennyire oda van Kanizsa. 8000 ember kiment a meccsre, nem tudom most mennyien vannak - fogalmazott Poór József, a Nagykanizsai Olajbányász korábbi labdarúgója. 

foci

Józsi György 17 évesen, ifijátékosként került be a csapatba, majd később az élvonalban is szerepelt zalaegerszegi színekben. Az egykori középpályás karrierje során megfordult a MÁV NTE-ben is, amely a Bányász legnagyobb riválisa volt. Az akkori kanizsai futballéletre jellemző, hogy a két egyesület mellett a Kiskanizsa, a Volán Dózsa és a Thúry György SE is jelentős klubnak számított Zalában.

- Sok csapat volt, de kimondottan kihegyezve, főleg szurkolói szinten a Bányász és a Vasút között volt rivalizálás. Megvolt a törzsközönsége mind a két csapatnak, hogy úgy fogalmazzak. Ifjúsági szinten úgy emlékszem, hogy a ZTE volt a Bányásznak a nagy rivalizálása - tudtuk meg Józsi Györgytől. 

Poór József és a később, az MLSZ-nél másfél évtizedig dolgozó Józsi György is kiemelte, visszavonulásukat követően évtizedekkel később is igyekeznek figyelemmel követni a nagykanizsai labdarúgók aktuális szerepléseit.  

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.