Ásó, kapa, gereblye 112. - Piros volt a paradicsom, nem sárga!

facebook megosztás

Pedig bizony sárga. Sőt, narancssárga. Lugas, kúszó, folyton növő, koktél, mini sárga, ökörszív. A sokak által ismert daltól elvonatkoztatva rovatunk természetesen a zöldségekkel, az aktuális palántaszezonnal foglalkozik. A nagykanizsai Vásárcsarnokban óriási a kínálat.

Ahogy beköszöntött az igazi tavasz – kisebb kitérőkkel – beindult a palántaszezon is, és ez nem csupán a dísznövények iránti keresletben mutatkozik meg. A csarnokban hosszú évek óta megtalálható Gerócsék standja, ahol a zöldségpalánták egész kavalkádja várja a kertészkedőket. – Kiskanizsai vagyok, ez a tevékenység számomra családi hagyomány, már a szüleim is ezzel foglalkoztak. Beleszülettem. Hiába volt szakmám, mellette otthon, másodállásban a növényekkel foglalkoztam. És… rajtam maradt ez a munka – idézte a kezdeteket Gerócs Ferenc, aki nem csupán őstermelőnek, kisnyugdíjasnak vallja magát.

De nézzük a szakmát és a jelenlegi kínálatot. A palántázási szezon januárban kezdődik egy családi gazdaságban és akár június végéig is eltarthat, ám a munka folyamatos, a földet, a fóliát ápolni, cserélni kell, egy földműves számára nincs megállás. Ferenc nem egyedül végzi a mindennapos teendőket, úgy fogalmazott: Ügyes feleségem van. A jelenlegi aktuális kínálat a standjuknál alátámasztja az elmondottakat. – Nálunk elsősorban paradicsom-, paprika- és uborkapalánták vannak. A paprikák skálája folyamatosan változik, mindig vannak új fajták. Testesebbek, édesek, csípősek. Fehéreknél vékony húsú, vastag húsú, nagy termésű, folytontermő, törpe mindenkinek más az igénye, ehhez kell igazodnunk. Akik ismerik ezt a zöldségfajtát, a náluk jól beváltat keresik. Nagyon sokan a hagyományosat keresik, mint például a  Fehérözön, Cecei, a Szenátor, de jönnek a hibridek is, mint a Hét vezér, Julianus. Számtalan fajta van – mondta a kiskanizsai őstermelő.

A paradicsomoknál hasonló a helyzet a kínálat tekintetében, viszont ennél a növénynél már vannak úgynevezett trendek. Az utóbbi időszakban nagyon kedveltek lettek a koktélparadicsomok. Piros, sárga vagy éppen a tojás-koktélparadicsom.  – Sokan azért szeretik ezeket a fajtákat, mert kiültethető egy-egy tő egy cserépbe, egy vödörbe. Lehet tartani a teraszon, az erkélyen. Főleg a fiatalok nagyon szeretik. Megérik és akkor egy-egy szemet leszednek a gyerekeknek vagy saját maguknak – mondta el tapasztalatát Gerócs Ferenc.

Minimális áremelkedés jellemzi a kínálatot a tavalyi évhez képest, de a paprika- és paradicsompalánták, a kígyóuborka mellett egyre népszerűbbek a fűszernövények is. Gerócs Ferenc a tapasztalataira alapozva termeli ezeket a növényeket. Mint elmondta: az emberek egyre inkább áldoznak a saját termesztésű fűszerekre, a boltban vásárolt zacskós, szárított termékek helyett. A palántázás és ültetés kapcsán jó tanácsként azt mondta: fóliában már lehet ültetni, de kint, a szabadföldben, érdemes megvárni a május eljövetelét.

VINCZE Adél

fotó: BODÓ Ákos

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. április 17-ei számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.