Virtuális tárlatvezetés a Szépművészeti Múzeumban

facebook megosztás

Virtuális tárlatvezetéssel folytatódott a Művészetről mindenkinek program csütörtökön a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Mácsay Krisztina művészettörténész a Szépművészeti Múzeum régi képtárából egy tíz festményből álló válogatást mutatott be az érdeklődőknek.

A Szépművészeti Múzeum képtára mintegy 3000 festményből áll, amiből a legutóbbi előadáson tíz remekművel, azok mondanivalójával, valamint a múzeumba kerülésük történetével ismerkedhettek meg a résztvevők. Mácsay Krisztina elmondta, a bemutató során bizonyos festmények készítésének technikái is szóba kerültek.

– Nem annyira szubjektív válogatás, hanem igyekszünk tényleg a legismertebb, legnevesebb művészek munkáit bemutatni. Itt olyanokra kell gondolni, mint Raffaello, Tiziano, El Greco, Velázquez, Goya, tehát azoknak a mestereknek a műveit nézzük meg, akik tényleg a legfontosabbak a mi gyűjteményünkben – tudtuk meg Mácsay Krisztinától, a Szépművészeti Múzeum művészettörténészétől. 

Művészet

A csütörtöki a nyolcadik előadás volt a sorozat részeként. Jövő héten Gyönyörű tájakon címmel tájábrázolásokba vezetik be az érdeklődőket.

– Ott is elsősorban a Szépművészeti Múzeum képanyagából válogattunk, illetve ott még kiegészítjük a Magyar Nemzeti Galériából lévő tájképekkel is, ugyanis a korábbi előadások, amelyeket a kolléganőm tartott és a galéria anyagára építkeztek, ott nem volt egy ilyen tematikus válogatás, hogy tájábrázolás. Itt most majd egészen a középkortól a 19. századig fogjuk megnézni, hogy hogyan változik a tájábrázolás a festészetben – fogalmazott a művészettörténész.

Mácsay Krisztina hozzátette, bízik abban, hogy ezzel az előadás-sorozattal meghozzák az érdeklődők kedvét a személyes látogatáshoz a Szépművészeti Múzeumba és a Magyar Nemzeti Galériába.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.