Sajtgolyó és macaron, vaníliafagyival

facebook megosztás

A 6. osztályos Szalai Nóra álma, hogy szakács lesz. Ezért az álomért tesz is, napi szinten süt-főz a konyhában. A receptek eredeti verzióját a fiatalok körében népszerű TikTok videókból meríti. Eleinte külön nehézséget jelentett neki, hogy az amerikai videókon Fahrenheitben adják meg a sütési hőfokot, de Nóra most már tudja, hogy 1 Celsius átváltva 33.8 Fahrenheit. A videók tanulmányozásának van még egy haszna, hiszen az angol nyelvet is tudja gyakorolni. Arra biztatja a gyerekeket, bátran álljanak neki a konyhában ténykedni.

gasztro

A sajtgolyó hozzávalói:

240 ml tej, 170 g liszt, 100 g cheddar sajt, só, 0,5 l étolaj.

Elkészítése:

A cheddar sajtot 1x1 cm-es kockákra összevágod. Egy lábasban felteszed forrni a tejet, forrás után leveszed a tűzhelyről és fokozatosan hozzákevered a lisztet, a sót, amíg egynemű masszát nem kapsz. A tésztát két percig kézzel dagasztod, hogy sima állagú legyen, majd kör alakban, fél cm-es vastagságúra kisodrod. Ezután kb. 5 cm-es átmérőjű kerek szaggatóval kiszaggatod, belehelyezed a sajtdarabot, és a tenyeredben golyót formázol vele, hogy a sajt ne folyhasson ki. Egy kisebb serpenyőben felforrósítod az olajat és a golyókat szép aranybarnára kisütöd benne.

Konyhai törlőpapírral borított tányéron lecsepegteted a golyókat és még forrón tálalod. Tartármártással és sült burgonyával együtt nagyon finom.

gasztro

A macaron hozzávalói:

67 g sima liszt, 99 g porcukor, 3 tojásfehérje, 60 g kristálycukor, élelmiszer-színezék.

Elkészítése:

A lisztet keverd össze a porcukorral, a tojásfehérjékhez adagold hozzá a kristálycukrot, verd kemény habbá, majd szitáld hozzá a porcukros lisztet.

Ízlés szerint adj hozzá élelmiszer-színezéket, töltsd a masszát habzsákba és formázz kis korongokat a tepsire. Rázd meg, hogy a levegőbuborékok tudjanak távozni. Utána, ha látsz buborékot, akkor fogpiszkálóval vagy éles hústűvel pukkaszd ki. 30 percig pihentetjük, végül 170°C-on, alsó-felső sütéssel 15-20 perc alatt megsütjük.

Kihűlés után megtöltjük vaníliafagyival. A macaronok szélét, ahol kilátszik a vaníliafagyi, hempergessük meg macaron-forgácsban, ami a kevésbé sikerült sütemények összetörése után marad.

Nóri azt javasolja, ebből a különleges csemegéből csak annyit töltsünk meg fagyival, amennyit rögtön el is tudunk fogyasztani.

 

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. március 6-ai számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.