Még a kávéimádók is sokszor elrontják: ezen a 7 apró trükkön múlik a tökéletes kávé!

facebook megosztás

A tudósok felfedezték fel a tökéletes kávé elkészítésének titkát.

Matter folyóiratban publikált tanulmány szerint, az egész kávébabhoz vizet adva fokozhatjuk az ital ízét, és csökkenthetjük a kidobott kávé mennyiségét. A kutatás szerint a kávédarálás során nagy mennyiségű statikus töltés keletkezik. A külső víz hozzáadása csökkenti ezt a töltést az őrlés során, és elősegíti a részecskék csomósodását.

Milyen hibákat vétünk otthon?

Gazdag és zamatos, csábító illatával a kávé elegendő ok arra, hogy reggel kiguruljunk az ágyból. Valójában az igazi kávé szerelmesei számára semmi – sem a matcha, sem az angol reggeli tea – nem helyettesítheti ezt az italt. De néha az első korty túl gyenge, túl vizes, vagy nem elég ízes, és nem felel meg az elvárásainknak. Mi lehet a baj? Martha Stewart cikke szerint ezek a legnagyobb vétkek, amiket elkövethetünk a kávé ellen.

1. Előre megőrölt kávét veszünk

Ami az előre csomagolt zacskós őrölt kávét illeti: jobb nemet mondani rá. Első számú szabály: főzés előtt mindig frissen őröljük a kávét. Az őrölt kávé már az őrlés után két perccel kezdi elveszíteni az ízét – elképzelhető, mekkora ízveszteséggel jár, ha napokkal, hetekkel később használjuk csak el a megőrölt kávét.

2. Régi, állott kávét használunk

Az állott babszemekkel is elvéthetjük a célt, ezért mindig ellenőrizzük a pörkölés dátumát. A régi kávé oxidálódik, és elveszti aromás vegyületeit. Majdnem olyan lesz az íze, mint a kartonpapír. Egészségtelenné nem válik ugyan, de nem is lesz olyan jó az íze, mint frissen.

3. Valamiért a fagyasztóban tároljuk a kávébabot

Bármilyen meglepőnek tűnik, sokan logikusnak tartják, hogy a pörkölt szemes kávét a fagyasztóban tárolják. Csakhogy ez nagyon nagy hiba. A fagyasztás befolyásolja a bab nedvességszintjét, tönkretéve az eredeti intenzív ízeket. A legjobb, ha a babot olyan tartályban tároljuk, amely megvédi a levegőtől és a nedvességtől.

4. A rossz minőségű víztől a kávé is sem lesz jó

A kávé 98 százaléka víz, tehát a főzési folyamat kulcsfontosságú eleme. Ha a víz íze jó, akkor a kávé is jobb minőségű lesz. De általában, ha olyan területen élünk, ahol a helyi víz íze jó vagy semleges, nincs szükség szűrt vízre. Viszont, ha keményebb a víz, vagy van valamilyen mellékíze, érdemes egy vízszűrőt beszereznünk.

5. Piszkosan használt kávéfőző

Ügyeljünk arra, hogy a használt szűrőket és kávézaccot kidobjuk, és alaposan öblítsük le a berendezést, mielőtt a következő adagot lefőzzük. A kávéolaj hajlamos az edényben maradni, és ha nem tisztítják megfelelően, avas olaj íze lesz.

6. Elmarad a készülék vízkőmentesítése

A megfelelő karbantartás a készterméket is befolyásolja. Tehát amikor az edény régi kávészagot áraszt, vagy barna lerakódások képződnek rajta, ideje vízkőteleníteni. Tipp: keverjünk össze 1 csésze fehér ecetet és 1 evőkanál citromlevet az edényben, majd töltsük fel vízzel. Öntsük a tartályba, kapcsoljuk be a kávéfőzőt, futtassuk végig a főzési cikluson, majd öntsük ki. Ezután öblítsük át úgy, hogy ismét átfuttatjuk tiszta, hideg vízzel.

7. Nem mindegy, miben tároljuk a kávét

A kávéfőzés után jobb, ha légmentesen záródó fémkancsóban tároljuk, nem pedig egy nagy nyílású üvegkancsóban. Ha a kávéfőzőhöz fémkancsó is tartozik, máris egy lépéssel előrébb járunk!

A teljes cikk itt olvasható. 

egeszsegkalauz.hu

(Kép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.