Idén sem maradhatott el a kiskanizsai Pintyőke Fesztivál

facebook megosztás

Huszonkettedik alkalommal rendezték meg a Pintyőke Népi Gyermekjáték és Gyermektánc Fesztivált szerdán délelőtt a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Az eseményen 14 csoport mintegy 270 óvodása mutatta be produkcióját a közönségnek.

A fesztivált csaknem negyedszázaddal ezelőtt azért hozták létre, hogy ápolja a néphagyományokat és azokat színpadi formában is bemutassa. Az idei esemény mottója, vagyis „A Pintyőke Fesztivál egy olyan rendezvény, ahol a hagyomány élménnyé válik”, ennek szellemében született meg. A Nagykanizsa Központi Óvodában kiemelten fontosnak tartják a tradíciók ápolását, mivel ezekkel is igyekeznek fejleszteni a gyerekek társas kapcsolatait, beszédét és mozgását. Az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjában lefektetett elvek szerint ezek a foglalkozások a kicsik mindennapjainak részét képezik.

pintyőke

- Egy-egy ének-zene, énekes gyermektánc-tevékenység a hét egy adott napján kiemelten jelenik meg. A dalolás, a játék, a mondókázás az a hétköznapok része, hiszen a komplexitás elvének figyelembevétele valamennyi óvodapedagógusunk feladata – fogalmazott Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsa Központi Óvoda igazgatója. 

A fesztivál szervezését idén is a Pipitér Tagóvoda látta el az elmúlt évekhez hasonlóan. A 271 fős résztvevői szám nem számít rekordnak, ám az érdeklődésre jellemző, hogy több szünetet kellett a programba iktatni, mivel a közönség folyamatosan cserélődött. A gyerekek és óvodapedagógusok produkcióit egy szakmai zsűri értékelte, amely nem eredményt hirdetett, hanem tanácsokkal látta el a résztvevőket.

- Minőségi fejlődés mutatkozik a fellépő csoportoknak a produkcióiban. Ehhez egy kicsit segítségül hívtuk januárban Kiss Norbertet a Kerka Táncegyüttes vezetőjét. Ő egy képzést indított az óvodapedagógusoknak, és itt van velünk zsűritagként is. Kíváncsian várjuk a reflexióját majd a produkciók után, hogy ő hogyan és mit lát, mennyit építettek be az óvodapedagógusok abból az ismeretanyagból, amit ő igyekezett nekünk átadni – tudtuk meg Göndör Rékától, a Pipitér Tagóvoda tagintézmény-igazgatójától. 

pintyőke

Az idei fesztiválon a Központi Óvoda valamennyi tagintézménye mellett a Piarista Óvodából, valamint Őrtilosból is érkeztek fellépők. A produkciók között a közönség láthatott szüreti mulatságot és lakodalmat is.

- Az emberélet fordulói közül a lakodalom az, ami a legtöbb vigasságot hordozza az emberek életében. A gyerekek mindig ott legyeskedtek a felnőttek körül és ők is megtanulták. Bennük is él az igény, hogy „hadd legyek menyasszony vagy vőlegény”, engem is összeadjanak. Ezek a szerepek vonzóak a gyerekeknek, illetve próbáltunk a gyerekeknek olyan játékokat összeválogatni, amik a lakodalomhoz kapcsolódnak, de az óvodásoknak mégis élvezetes, és amikor játszák is, akkor élvezik felszabadultan, boldogan – mondta Kepe Julianna, a Hevesi Tagóvoda és Attila utcai telephely óvodapedagógusa.

Az idei Pintyőke Fesztivál kísérőprogramja egy fotókiállítás volt, amely az óvodásaik és családjuk természetben készített képeiből nyílt. Az eseménnyel bővebben foglalkozunk Családias című magazinműsorunk következő adásában.

K.T.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.