Idén is népszerűsítették a költészetet az Arany János Szavalóversenyen

facebook megosztás

Mintegy 80 gyerek vett részt az idei Arany János Szavalóversenyen. A tradíciónak számító városi versengést harmincnegyedik alkalommal bonyolították le a Rozgonyi Úti Általános Iskolában.

Az esemény a város egyik legjelentősebb szavalóversenyévé nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben. Idén is tucatnyian bizonyították tudásukat az óvodás korcsoporttól egészen a hetedik-nyolcadik osztályosokig. A rendezvény célja nemcsak a vetélkedés, hanem a költészet és a versmondás megszerettetése is volt a pedagógusok részéről. 

- Megpróbáljuk kihasználni azt a keretet, ahány diák jelentkezhet. Nekem elsősorban az a célom, függetlenül az eredménytől, hogy szeressék a verseket a gyerekek. Aki már idáig eljut, hogy vállal egy szabadon választott verset és elmondja, ő biztos, hogy a verseket szeretni fogja. Nyilván az eredmény sem mindegy a gyerekek számára, de nekünk ez igazából másodlagos - tudtuk meg Hederics Andreától, a Rozgonyi Úti Általános Iskola pedagógusától. 

szavaló

Az óvodás és alsós gyerekek egy szabadon választott verssel készültek, míg a felsősöknek egy kötelező költeményt is elő kellett adniuk. A hetedik-nyolcadikasoknál József Attila Vágymagam a hold alatt című művét kellett elszavalni a Kocsis Edit, Lengyák István és Horváth István alkotta szakmai zsűri előtt. A Radnóti-díjas versmondó kiemelte, korábban Kanizsa a versmondás egyik hazai fellegvárának számított, de az előző években is találkozott tehetségekkel. Szerinte ennek a korosztálynak már nemcsak elmondani, hanem érteni is kell a feladott poémát.

- Komolyan ki voltak dolgozva a versek, fel lettek készítve a gyerekek mindenre, hogy hogyan kell viselkedni, hogy kell kimenni, hogyan kell megszólalni, mondani a költőt, szünetet tartani, vers címe után újabb szünet. És amikor már mindenki rá figyel, akkor indítunk, és természetesen próbáljuk a versben lévő lehetőségeket maximálisan kihasználni – mondta el Horváth István Radnóti-díjas versmondó. 

A legjobban szereplő felsős diákok továbbjutottak a József Attila Vármegyei Szavalóversenyre.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.