Bútorszállításnak indult, embercsempészés lett belőle

facebook megosztás

A Lenti Járásbíróság jogerős ítéletet hozott, annak a két férfinek az ügyében, akik 29, érvényes úti okmányokkal nem rendelkező személyt csempésztek át a határon úgy, hogy egy teherautó platójába épített csapóajtó mögött kialakított búvóhelyen rejtették el a migránsokat.

A Németországban élő I. rendű román és II. rendű görög állampolgárokat egy német költöztető céggel rendelkező görög férfi 400 euróért cserébe bútorszállítással bízta meg 2023 nyarán. Az I. rendű vádlottnak első körben Temesvárra kellett vinnie és egy zárt parkolóban kellett hagynia egy teherautót. Pár nappal később a vádlottak visszamentek a járműért, de az indulás előtt megbízójuk, valamint egy ismeretlen külföldi személy telefonon közölte velük, hogy migránsokat kell egy Temesvár melletti erdőben felvenniük és Olaszországba kell őket szállítani.  A megváltozott tervet a két férfi elfogadta, s 2023. július 18-án felvették a 29 migránst. Útközben több alkalommal is megálltak, s a csapóajtón keresztül vizet adtak az utasoknak, mígnem a szlovén-magyar határ közelében egy igazoltatás során lebuktak.

A Lenti Járásbíróság 2024. március 20-án megtartott előkészítő ülésén a vádlottak elismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A bíróság társtettesként elkövetett embercsempészés bűntette miatt mindkét férfit 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 5 évre kiutasította Magyarország területéről.

Az ítélet mindkét vádlott vonatkozásában jogerős.

zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu

(Kép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.