Bence Lajos és Szemes Péter köteteit mutatták be a Honvéd Kaszinóban

facebook megosztás

Dupla kötetbemutatót tartottak kedd délután a Honvéd Kaszinóban, a Pannónia Kulturális Egyesület és a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet közös szervezésében. Az esten Bence Lajos Egyszer én is, valamint Szemes Péter Csillagtérkép című alkotása kapta a főszerepet.

Az eseményre több neves vendég is meghívást kapott, például Halász Albert költő, aki moderátorként működött közre az est során. A megnyitó részeként Balogh László, Nagykanizsa polgármestere is készült laudációval, amiben hangsúlyozta a határokon túli művészek anyaországbeli nélkülözhetetlen fontosságát, valamint a zalai és muravidéki irodalmárok örökségét.  

- Jelképesnek érzem e két alkotó, Bence Lajos muravidéki és Szemes Péter zalai írók, költők, irodalmárok munkásságának leírására, és teljességében a Pannon szelleme déli géniuszára is, vagyis a történelmi Magyarország sokáig összetartozó vidékének kultúrájának a láttatására is. Melynek a mai kötetbemutató est főszereplői maguk is építő részei és részesei. Nélkülük bizonyosan szárazabb és sekélyebb lenne e vidék kultúrája, hiszen a kultúra az, ami otthonunkká teszi szülőföldünket – fogalmazott Balogh László. 

kötetbemutató

Bence Lajos egészen fiatalon indult el az írói pályán, legelső művei még Petőfi stílusát idézték. Középiskolás korában azonban, a pozitív visszajelzések hatására, elkezdte keresni saját írói mivoltát. Az élet az újságírás felé sodorta, így ismerkedett meg azzal a műfajjal, amiben jelenleg is tevékenykedik. A most bemutatott kötet a rövid, személyes történetek csokorba szedett válogatásába tartozik. Az itt megjelenő rövid novellák legtöbbje még a koronavírus-járvány alatt született, az író egy színészbarátjának biztatására. 

- Írd meg a gyermekkori dolgaidat is. A csínytevéseket, az első szerelmet, hogy hogyan volt, amikor még minden tényleg olyan volt, amilyennek kellett lennie mindenki életében a gyerekkornak. Én meg parasztgyerek voltam, falusi gyerek voltam és az meg egy óriási, édeni dolog volt, bár parasztok voltunk, azért befogtak minket munkálkodni, dolgozni is, de nagyon élveztem, minden mozzanatát a paraszti életnek és a gyerekkornak – mondta el Bence Lajos, József Attila-díjas költő.

Az író úgy véli, szövegeinek sokszínűsége és könnyen érthetősége miatt minden korosztály megtalálhatja közülük a számára szórakoztatót. Az est részeként a bemutatott kötetekből részleteket is hallhatott a közönség, Antal Gergő tolmácsolásában.

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.