Ásó, kapa, gereblye 109. - „Kedvenced-e még… a piros tulipán?”

facebook megosztás

Egykor a hóvirág, a tulipán és a nárcisz, ma pedig a nemesített primula és a szegfű, a hunyor és az üdvözlő táblás beültetések hirdetik a házak előtt a tavasz beköszöntét. A trendek változnak, de a nőnap közeledtével még vannak, akik a hagyományos, jól megszokott virágokat keresik.

virág

Szécsi Pál több évtizeddel ezelőtt énekelte azokat a sorokat, amelyek aktuális írásunk címét viselik.  Ez a ma már örökzöldnek számító sláger mindenkiben más és más emléket idéz fel. De a tulipán a tavasz virága, a hagyományos piros tulipán pedig már csupán elvétve látható a kiskertekben. Helyette számos színes növény hirdeti a kikeletet. – A megszokott kis kora tavaszi virágaink megtalálhatók az árudában, gondolok itt a primulára, a nefelejcsekre, a szegfűre, a százszorszépre vagy akár a szellőrózsára és a boglárkára. Ezek mellett a nagy- és a kisvirágú árvácska is nagyon kedvelt. A hagymás növények és az évelők is előtérbe kerülnek már ilyenkor, március elején. Azt tudom mondani, a mai trend a vegyes összeültetésekben rejlik. Nagyon sokan választják a hagyományos tulipán-jácint összeültetéseket, kis barkával, fából készült kiegészítőkkel, madárkákkal, valóban gyönyörű dekorációi lehetnek egy-egy bejáratnak, terasznak vagy tornácnak – mondta el Farkasné Felső Nikolett, a kiskanizsai Garden Center ügyvezetője.

A vásárlók, illetve a kereslet tekintetében természetesen most is van különbség. Az idősebb generáció a hagyományosabb növényeket szereti, a fiatalabbak hajlamosak az újdonságok kipróbálására, egy-egy új növény vagy trend választására. Utóbbi kapcsán meg kell említeni a hunyort, mely évről évre nagyobb szerepet kap és egyre inkább meghódítja a vásárlókat. – Ez az első olyan növény, ami a hó alól kibújik és hozza a virágait. A fehér a hagyományos színe, de most már nagyon sok változatban kapható, rózsaszín, kicsit bordósabb árnyalatú, de mellette van dupla virágú is. Évelő növény és nem csupán a kertben, egy köszöntő kosárban is nagyon mutatós a bejárati ajtó mellett – mutatta Nikolett.

S mivel rovatunk elsődleges célja a tanácsadás, szót kell ejtenünk arról is, hogyan tudjuk ápolni ezeket a bizonyos tavaszi növényeket, amelyeket vagy csupán saját magunk örömére vásároltunk, vagy pedig nőnapra, névnapra, születésnapra kaptuk ajándékba. A lényeg, hogy megmaradjanak. – Nézzük például a primulát. Közkedvelt kis növény. Ilyenkor még ajánlott a lakásban, hűvösebb helyen tartani, két-három naponta öntözni, és fontos a tisztítása. Az elszáradt virágokat, leveleket csípjük le. Majd, amikor teljesen elvirágzott, ne dobjuk ki a kukába, ültessük ki szabad földbe, hiszen évelő növényről van szó. Aztán nézzük még a jácintot, melynek tavasszal szintén nagy szerepe van. Ha például most kis cserépben van, ne tegyük ki erős napfénynek, ezzel ugyanis felgyorsítanánk a virágzását. Öntözni visszafogottan kell. Az elvirágzás után csak magát az elszáradt virágot kell levágni. Hagyjuk, hogy a levelek maguktól leszáradjanak, hagyjuk rajta, ezzel biztosítjuk, hogy a hagymába visszaszivárogjon kis tápanyag. Mindezek után megkereshetjük a helyét, ha ki szeretnénk ültetni, de csak a fagyok elmúltával – kaptuk a tanácsot.

Pár szót kértünk még búcsúzóul a cserepes szegfűről, mely szintén évelő növény, és a gondoskodást meghálálja.  „Mindenképpen fontos számára a jó minőségű föld és a tápanyag. Ha kinőtte a saját cserepét, szabad földben is tökéletesen érzi magát. Minden egyes növénynél a legfontosabb az odafigyelés. Ha a legkisebb virággal is szeretettel bánunk, meghálálja a gondoskodást.”

VINCZE Adél

fotók: Novák Viktor

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024.március 6-ai számában)

 

 

 

 

ÁSÓ, KAPA, GEREBLYE 109. - „Kedvenced-e még… a piros tulipán?”

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.