Aláírásgyűjtést indított az ÉVE – Elég volt a kormány hitegetéséből címmel

facebook megosztás

Elindította a Nagykanizsa felé tervezett M9-es autópálya-szakaszért és a délkeleti elkerülő útért az aláírásgyűjtését az Éljen VárosuNk! Egyesület. A többségi frakció képviseletében ma Horváth Jácint és Berta Krisztián gyűjtötte a voksokat. Mint mondták, a cél, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra a korábban beígért, majd mégis kihúzott fejlesztések megvalósításáért.

Elég volt a hitegetésből! – ezzel a címmel hirdette meg új akcióját az ÉVE. Horváth Jácint még 2021 januárjában fogalmazott úgy: „A helyi Fidesz történelmi bűne, egy merénylet dél-Zala és Nagykanizsa ellen, hogy az M9-es utat nem az eredeti nyomvonalon, Nagykanizsa felé vezetik”. A politikus ezen állítását ma is tartja, szerinte a Fidesz új ötlete, a 74-es főút kétszer kétsávossá bővítése, nem említhető egy lapon, a korábban Orbán Viktor által is bejelentett fejlesztéssel.

– Az M9-es már egy bizonyos fokig előkészített állapotban volt már akkor, onnan kell folytatni ezt a dolgot. S igenis elérni azt országosan, hogy Nagykanizsa gazdaságának, a munkahelyteremtésnek egy kiemelt jelentősége az, hogy itt autópálya legyen. Rajtunk nem fog múlni, ha mi kerültünk volna kormányra, már rég visszacsináltuk volna ezt a dolgot. Remélhetőleg nem veszik ez el, és vissza tudjuk hozni a következő években – nyilatkozta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

Az első nap már több száz aláírást gyűjtött a két politikus a Vásárcsarnoknál. A kezdeményezés másik fókusza, a délkeleti elkerülő. Lázár János tavaly nyári leveléből derült ki, hogy ez is a befagyasztott projektek közé került. Mint azt Berta Krisztián hangsúlyozta, gazdasági és közlekedési szempontból is fontos lenne, hogy a kormány változtasson a 2023-as döntésén.

– A kormánytól kellene kérdezni, hogy miért így gondolkodnak vagy az országgyűlési képviselőtől, hogy ezt miért hagyta. Ha mi adnánk az országgyűlési képviselőt, ezt nem hagytuk volna. Minden erőnkkel azon lettünk volna, hogy ne lehúzzák, hanem minél előbb valósítsák meg. Választásról választásra halljuk, hogy tervezik, ekkor lesz meg akkor lesz, majd az évtized végére meglesz…nem. Nekünk konkrétumok kellenek, hogy mikor állnak neki az építkezésnek – hangsúlyozta Berta Krisztián, az ÉVE önkormányzati képviselője.

Az ÉVE tagjai terveznek még hasonló kitelepüléseket az ügyben. Mint azt ma elmondták, az aláírásgyűjtés az önkormányzati választások után is folytatódni fog.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.