Városi környezetben tartott kutyakiképző foglalkozást a KKSZSE

facebook megosztás

Mobilsuli foglalkozással várta az érdeklődőket a Kanizsai Kutyás Szabadidő- és Sportegyesület. A program célja, hogy az ingerekkel teli városi környezetben, számos külső hatás közben gyakorolhassák az engedelmességet a kutyák és gazdáik.

Szép számban érkeztek a tanulni vágyó állatok és gazdáik a szombat délutáni foglalkozásra. A csapat a Deák-téren gyülekezett, majd bejárták a belváros több utcáját is. A Mobilsuli ötlete már évekkel ezelőtt fogalmazódott meg a szervezőkben, annak érdekében, hogy a kutyaiskolán kívül, egy ingergazdag környezetben is bizonyíthassanak a négylábúak.

kutya

- Folyamatosan haladunk végig minden fele a városban, átmegyünk a zebrákon, megállunk a sétálóutcában, ott helybenmaradási gyakorlatokat, közömbösítési gyakorlatokat is végzünk. Volt olyan sokszor, hogy jött egy rolleres, vagy egy mopedes, és akkor megkértük, hogy jöjjön fel-alá, tehát ilyen helyzeteket is sikerült kifogni. Illetve visszafele megyünk arra körbe, és ugyanígy a Fő utcán is megcsináljuk ezeket a helybenmaradási gyakorlatokat – mondta Varga Brigitta kiképzésvezető. 

Varga Brigitta elárulta, ez az egyik legnépszerűbb foglalkozásuknak számít, ahova nem csak a városi, de a falvakban élő kutyákat is hozzák. A részvétel feltételének számít azonban az állat megfelelő szocializáltsága, tehát valamilyen kutyaiskolai képzés elvégzése. Ez azért is elengedhetetlen, mert egy-egy alkalmon mintegy 20, akár egymásnak ismeretlen kutya is részt vesz.

kutya

- Igazából ez azt jelenti, hogy legalább egy kutyaoviba járt, vagy valahol ismerkedett pici korától a kutyákkal és játszott, tehát el tudja érni azt a gazda, hogy a többiek szoros közelségében közömbösen viselkedjen a kutyája. Ezt még úgy is fokozzuk, hogy párokban megyünk, általában össze szokott jönni minimum 20 kutya egy ilyen tréningen, és akkor váltogatjuk a párokat, meg azt, hogy ki megy elől, ki megy hátul, ki kerül középre, hogy minél többféle formában legyen kitéve a kutya a terhelésnek – tette hozzá Varga Brigitta. 

Az egyesület állandó foglalkozásai mellett nagy rendezvényekre is várják év közben az érdeklődőket, legközelebb például április 20-án, a Csó-tó körüli Kutyás futásra.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.