Rippl-Rónai József munkásságát mutatták be a Művészetről mindenkinek sorozat folytatásában

facebook megosztás

Rippl-Rónai József munkásságának bemutatásával folytatódott a Művészetről Mindenkinek előadás-sorozat a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A csütörtöki programon a világhírű magyar alkotó életútjának legfontosabb állomásait ismerhették meg az érdeklődők.

Nemcsak a magyar múzeumokban találkozhatnak a művészettörténet kedvelői Rippl-Rónai József munkáival, hanem Franciaországban és az Egyesült Államokban is láthatóak egyes alkotásai. Sepsey Zsófia elmondta, a művész a festményei által vált világhírűvé, azonban más területeken is maradandót alkotott.

– Egy összművészről van szó. Ugyanúgy bútortervezéssel is foglalkozott, kerámiáknak a tervezésével, de természetesen festőként ismerjük a legjobban. A festményei azok pedig lenyűgözőek és tényleg azt gondolom, hogy mindannyiunk számára nagyon-nagyon izgalmasak – fogalmazott Sepsey Zsófia, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze. 

Rippl

Az előadás az alkotó teljes életművén átívelt, így az érdeklődők betekintést nyerhettek Rippl-Rónai József Kaposvárról induló, és később Párizsban felívelő munkásságának részleteibe.

– Az előadás mindenkinek szól, ahogy ennek az előadás-sorozatnak a címe is az, hogy Művészetről mindenkinek. Az a célunk, a Magyar Nemzeti Galériának és a Nemzeti Művelődési Intézetnek, hogy minél több emberhez eljusson a művészetnek a szeretete, az élménye, jól érezzék magukat. Mindig mondjuk, hogy nem a tényadat, nem az a fontos, hanem az, hogyha az ember ránéz egy művészeti alkotásra, akkor attól jobban érezze magát, adjon egy feltöltődést számára – tette hozzá Sepsey Zsófia. 

Az előadás-sorozat jövő héten csütörtökön Csontváry Kosztka Tivadar munkásságának bemutatásával folytatódik.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.