Olimpiai bronzérmet szerzett a kiskanizsai Jakabfi Dávid

facebook megosztás

Egyedüli magyar csapatként szerzett bronzérmet a stuttgarti szakács és cukrász olimpián a Jakabfi Dáviddal felálló formáció. A kiskanizsai desszertszakács egysége mindössze két ponttal maradt le az ezüst minősítéstől. A verseny nívóját jól jelzi, hogy világ minden részéről indultak szakemberek a németországi megmérettetésen.

Két éve indult a közös munka, a kiskanizsai gyakorlásról mi is forgattunk 2022 novemberében. Akkor a luxemburgi szakács-cukrász világbajnokságon egy diplomát szerzett a csapat, amit a legjobb nem dobogós versenyzők érdemelnek ki.  

Négy tányérdesszertet és négy pötifurt kellett Stuttgartban a zsűri elé tenni. Jakabfi Dávidék fogásai között igazi különlegességek szerepeltek, ilyen volt az áfonya-rózsa variáció és az ítészek által leginkább díjazott currys-körtés-gesztenyés finomság.  

desszert

– A pötifur egy pici, falatkadesszert. Ennek 6-14 gramm közé kellett kerülnie. Ez nagyon nehéz volt, nekünk volt egy desszertünk, ami 14 grammos volt. S az egyik pontvesztésünk az pont ezen múlt, üreges volt az egyik desszert és így veszítettünk pontot – tudtuk meg Jakabfi Dávidtól, a JD Desszertműhely desszertszakácsától. 

A 8 barát már 2022-ben kitűzte a dobogós célt. Mint azt ma Jakabfi Dávid elmondta, tanultak a világbajnokságon kapott kritikákból. Ennek idén, az olimpián már meg is lett az eredménye, hiszen éremmel térhettek haza.

– Én mindig szabadúszónak, magányos farkasnak tartottam magam a szakmában, s abszolút ellenmegyek a tömegnek, ezért nagyon nehezen tudtam ebbe a versenybe beilleszkedni. A luxemburgi eredmény után, ami szintén nagyon jó helyezés volt, olyan versenyzőkkel szemben, akik 20 éve ott vannak komoly országokból, szerintem az is nagyszerű eredmény volt. S most az, hogy bronzot hozhattunk, az azért is nagyszerű, hiszen olyanokkal vívtunk versenyt, mint az Arab Emírségekből érkező cukrászok, aztán a svájciak, akik állandóan, sorozatban aranyérmet hoznak. Azt tudni kell, hogy két ponttal maradtunk le az ezüstéremről – tette hozzá a desszertszakács.

desszert

Jakabfi Dávid szerint a sikerük kulcsa egyértelműen az, hogy a gárda barátként tekint egymásra és a versenyen mindenben segíteni tudják a másikat. A kiskanizsai szakember és a helyi csapata jelenleg a szerelmesek ünnepére készül gőzerővel. A távlati tervek kapcsán Dávid azt mondta, a 2026-os, luxemburgi vb-re mindenképpen visszatérnek, hiszen a mostani eredmény újabb motivációt adott nekik.

A bronzérmes csapat névsora:

Baranyák Rita, Honfiné Rákóczy Gabriella, Németh Tibor, Kocsis Patrik, Jakabfi Dávid, Németh Róbert, Honfi Krisztián, Haraszti Zsolt     

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.