Kolbász, kuglóf és forgácsfánk

facebook megosztás

Ha tél van, ha nyár, a Bajcsai Nyugdíjas Klub tagjai örömmel tesznek eleget a kihívásoknak. Legutóbb a zalakarosi kolbásztöltő versenyen szerepeltek sikeresen. A Marczin Jenő és felesége, Gyöngyi, valamint a Mikocsics György és felesége, Anikó által alkotott lelkes csapat munkáját II. helyezéssel jutalmazta a zsűri. A recepteket szívesen osztották meg olvasóinkkal.

gasztro

A kolbász hozzávalói:

Kb. 3-4 méter bél, 2 kg kolbászhús, hogyha száraz, akkor 60 dkg zsírszalonnát darálunk hozzá. Fűszerek: kb. 4 dkg őrölt pirospaprika, 4 dkg bors, 1 dkg őrölt kömény, 1 kiskanál kristálycukor, 1 dkg fokhagyma és ízlés szerint só.

Elkészítése:

A húst és a zsírszalonnát ledaráljuk és megfűszerezzük. A fűszerezéssel óvatosan kell bánni, folyamatosan kóstolgassuk, nehogy túlsózzuk vagy túlfűszerezzük.

A töltésnél is vigyázni kell, ne legyen túl kemény a töltelék, mert a bél megrepedhet. A bélbe szorult levegőtől úgy szabadulhatunk meg, ha tűvel megböködjük.

A megadott mennyiség csak körülbelüli adag, mindig a töltő szájízére van bízva.

kolbász

A kis kuglófok hozzávalói:

12 dkg porcukor, 30 dkg tojásfehérje, (9-10 db) 12,5 dkg puha margarin, 12 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 12,5 dkg étcsokoládé.

Elkészítése:

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a porcukrot, a margarint, a lisztet, a sütőport, az apróra vágott vagy lereszelt étcsokoládét. Ez az alaptészta, melybe ízlés szerint tehetünk bármilyen aszalt gyümölcsöt vagy fahéjjal ízesített reszelt almát. Végül a nyers tésztát kicsi szilikonos formákba nyomkodjuk és 170 fokos sütőben megsütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk a formákból és meghintjük porcukorral. Kb. 24 db kuglófunk lesz ebből az adagból.

kuglóf

A forgácsfánk hozzávalói és elkészítése:

35 dkg liszt, 5 tojássárgája, csipet só, 1 kanál porcukor, késhegynyi szódabikarbóna, annyi tejföl, hogy könnyen sodorható tésztát kapjunk és olaj a kisütéshez. A hozzávalókat összedolgozzuk, lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk, rombuszokra vágjuk, mindegyik közepére csíkokat vágunk, és olajban aranybarnára kisütjük.

 

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. február 21-ei számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.