Jó párkapcsolat, vagy inkább jó pár kapcsolat? - Hevesi Krisztina tartott előadást a HSMK-ban

facebook megosztás

Mi a cél ma: párkapcsolat, vagy jópár kapcsolat címmel tartott előadást Hevesi Krisztina szexuálpszichológus a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Az est során az átalakuló társkeresési szokásokról, valamint a hosszú, egészséges párkapcsolat titkáról is hallhattak az érdeklődők.

Olyan szexualitáshoz kapcsolódó problémákkal foglalkozunk, amik nem fizikai, hanem lelki eredetűek – kezdte Hevesi Krisztina. A szakember naprakészen érkezett Kanizsára, hiszen előadását a Valentin-nappal és a házasság hetével is összekapcsolta. Prezentációjában szó esett a modern társkeresési módokról és arról, hogy a társadalmunk miért is találja egyre nehezebb feladatnak az egy életen átívelő párkapcsolat kialakítását.

- Az előadás első fele ennek megfelelően először a jó párkapcsolatról fog szólni. Arról, hogy a mai világunkban miért nem tudjuk ledobni a horgonyt egy személy mellett, miért van az, hogy ennyire ez a futószalag vagy katalógusszemlélet van itt a különböző rapidrandi-alkalmazások esetében. Hogy mennyire átalakította ilyen értelemben az ismerkedésünket. Ma már hiába dobáljuk a zsebkendőinket, mondjuk a buszmegállóban, legfeljebb a közterületes jön oda és mennyire elsorvadnak ugyanakkor a személyes ismerkedés képességei – mondta Hevesi Krisztina.

hsmk

A szakember hozzátette, ezek az alkalmazások akár komoly függőséget is okozhatnak, sokan azonban csupán szórakozásból regisztrálnak, ebből is adódik, hogy jóval kevesebb ma az elkötelezett párkapcsolat, mint 20 vagy akár 10 évvel ezelőtt. A statisztikák szerint sokkal több az alkalmi viszony, az intim együttlétek száma mégis csökken.

- Nekünk embereknek érzelmekre, érzésekre is szükségünk van és azt gondolom, hogy a Covidnak részben ez is volt az üzenete. Nyilván a párok számára ez egy megpróbáltatás volt, nagyon össze lettünk zárva, ránk borult a négy fal, viszont egyben nagyon sokan, akik előtte csak alkalmi kapcsolatokat kerestek, akkor jöttek rá, hogy milyen rossz az, amikor nem tartoznak senkihez. Úgyhogy ez a fő gerince az előadásnak, az előadás második felében pedig szeretnék arról is szólni, hogy mi a teendő akkor, amikor az igazi mélypontokon vagyunk a párkapcsolatnál, tehát amikor eljutunk a túl hangosan pislog a másik kategóriába, akkor hogyan lehet ebből igazából kijönni – fogalmazott Hevesi Krisztina. 

A szexuálpszichológus előadásain a tinédzserektől kezdve bárkit szívesen lát, éppen ezért próbál minden alkalommal egy nagyon széles spektrumot lefedni a témában, hogy mindenki megszólítva érezze magát. 

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.