Három zalai kórus adott közös hangversenyt a HEMO-ban

facebook megosztás

Közös hangversenyt adott a nagykanizsai, a zalaegerszegi és a keszthelyi kórus szombat este a Honvéd Kaszinóban. A három vegyeskar a világi és szakrális komolyzene kiemelkedő darabjaival szórakoztatta a népes közönséget.

A három zalai kórus tagjai örömmel vettek részt a közös programon. A vegyeskarok a műsoraikban igyekeztek a műfajok széles spektrumát bemutatni, az egerszegieknél a könnyedebb darabok, míg a keszthelyieknél és a kanizsaiaknál az egyházi művek kerültek előtérbe. Cseke József, a kanizsai csoport vezetője úgy fogalmazott, az ilyen események lényege, hogy a kórusok tanuljanak is a másiktól.

Egy jó, inspiratív dolog tud lenni. Nagyon színes műsort hozott mind a három kórus, külföldi és hazai dalokat különböző korokból énekeltek az egerszegiek. Ők egy kicsivel könnyebb helyzetben vannak, hiszen ott van a színház. Kata tudom, hogy a színházban korrepetitorként készíti fel a színészeket az énekes darabokhoz és ők ezt a panorámát jól meg is mutatták -  tudtuk meg Cseke Józseftől, a Nagykanizsa Város Vegyeskara karnagyától. 

kórus

A három kórus együttműködése még 1994-ben kezdődött, amikor Kendeh Gusztávné, akkori karnagy meghívta a kanizsaiakat és a zalaegerszegieket egy közös rendezvényre. A Helikon Kórus más csoportokkal is szívesen dolgozik együtt, a tagok ráadásul a Helikon-évre is készülnek.

- A tervekről annyit, hogy majd még jön hozzánk vendégségbe Pannonhalmáról egy női kar április végén. A Helikonnal kapcsolatban pontos dátumot még nem tudok, de készülünk a fellépésre, új darabot is szeretnék a kórusnak tanítani egy Tillay Aurél népdalfeldolgozást- fogalmazott Haga Kálmán, a Keszthelyi Helikon Kórus karnagya. 

Kovács Kata 2003 óta vezeti a megyeszékhely vegyeskarát, elődje a nagykanizsai születésű zeneszerző, Hajdu Sándor volt. Hozzá hasonlóan ő is a közös éneklés öröme és a kórusmuzsika megismertetése miatt szereti ezeket az eseményeket. Zalaegerszegen Kanizsához hasonlóan igyekeznek minél több énekelni tudó lakost toborozni a kórusba, ám az utánpótlás hiánya ott is problémát jelent.  

kórus

- A fiataloknak ez nem perspektíva, nem tudjuk őket mivel motiválni, őket elviszi a főiskola, egyetem. Voltak régen fiatal egyetemistáink, gimnazistáink, de amikor elkerültek főiskolára elhagytak sajnos bennünket. Aki visszaköltözött Zalaegerszegre, ő visszatért, de nagyon nehéz a jelenlegi helyzetben amikor olyan tantárgyi követelmények vannak, hogy rengeteget kell tanulniuk, különóráik vannak. Nem tudnak hozzánk kóruspróbára járni sajnos - mondta el Kovács Kata, a Zalaegerszegi Vegyeskar karnagya. 

Az est zárásaként a három kórus közösen állt a közönség elé, hogy együtt adja elő Kodály Zoltán és Berzsenyi Dániel „Magyarokhoz” című kóruskánonját. Az eseményről bővebb összeállítást láthatnak mai kulturális magazinműsorunkban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.