Három bűncselekmény gyanúja is felmerül a „kanizsai 1 százalék-ügyben”

facebook megosztás

Kanizsai személyek keresték meg a duplikált SZJA 1 százalék kapcsán Horváth Jácintot. Mint arról beszámoltunk, a Kanizsai Oldtimer Kerékpár Szövetség kapcsán merült fel a gyanú, hogy ezen a néven valaki különböző adószámokat felhasználva küldött be felajánlásokat, több esetben azonban olyanok helyett is írtak levelet, akik elektronikusan már nyilatkoztak, így duplán érkezhetett a támogatás.

Felháborodott kanizsai lakosok keresték meg Horváth Jácintot, miszerint levelet kaptak a NAV-tól, hogy ők online már felajánlották az 1 százalékukat, de közben papíralapon valaki más is beküldte a dokumentumot az ő adóazonosítójukkal. Az ügyről később egy könyvelő is posztolt, akire az esetet országos szintre emelő Varju László is hivatkozott.

– Innen indult az ügy, erről át is küldtek nekem levélmásolatokat, NAV-os levélmásolatokat, s kiderült, hogy több ilyen levél is van. Ezt követően kezdtem el én is utánamenni ennek a dolognak. Aztán bukkantam rá erre a Facebook-posztra, de ez nekem már csak másodlagos volt, alapvetően helyiek voltak azok, akik felhívták erre a figyelmemet. Kértem Varju László, országgyűlési képviselőt, hogy kérdezzük meg a legfőbb ügyészt és a pénzügyminisztert, hogy vajon indult-e nyomozás ebben az ügyben – fogalmazott Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese. 

koksz

Hivatalból azonban a NAV nem indított eljárást, ugyanakkor Polt Péter tegnapi válaszából kiderül, hogy Varju László leveleit feljelentésként értékelték, így múlt hét szerdán elindult az eljárás. Mint azt Horváth Jácint hangsúlyozta, három típusú bűncselekmény gyanúja is felmerül.

– Akár költségvetési csalás, hiszen valaki jogtalanul szerezhet támogatást azzal, hogy valaki más nevében küldözget be 1 százalékokat. S maga az adóazonosító jellel való visszaélés is az, hiszen magánszemélyek adóazonosító jelét fel kellett használni ahhoz, hogy ezt megtehessék, úgy, hogy ők nem tudtak róla. Harmadrészben pedig okirat-hamisítás, hiszen ezek okiratok, ezek a beküldött papírok. Így három fajta bűncselekmény megvalósulása is megtörténhetett – mondta el a frakcióvezető-helyettes.

Horváth Jácint hozzátette: nekik arról nincs konkrét adatuk, hogy pontosan mennyi ilyen eset történt. Valamint az sem kizárható, hogy valaki visszaélt a KOKSZ nevével, ebben az esetben pedig a Kerékpár Szövetségnek kell feljelentést tenni.

Telefonon elértük Dene Tibort, a KOKSZ elnökét, aki annyit mondott, hogy továbbra sem tud semmi konkrétumot, hiszen őket senki nem kereste ebben az ügyben. Amennyiben a NAV-tól érkezik majd felszólítás, minden kért dokumentumot át fognak adni. Hangsúlyozta azt is, hogy három és fél éve épül a múzeum, lehet, valakinek ez szúrta a szemét, de munka továbbra is bőven akad, így akit érdekel a csoport, nyugodtan mehet segíteni a tagoknak az intézmény szépítésében.

M-B.GY.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.