Február 25. a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja

facebook megosztás

Nagykanizsa is megemlékezett a kommunista diktatúra áldozatairól vasárnap délelőtt a Gulág-emléktáblánál. Az elhangzott beszédekben mind Balogh László polgármester, mind Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő a kor bűnöseinek felelősségét és az áldozatok emlékének megőrzését hangsúlyozta.

2001 óta minden évben február 25-én emlékezik vissza az ország a kommunista diktatúra áldozataira. A Batthyány és Kisfaludy utca kereszteződésénél található emléktáblánál először Balogh László szólt az összegyűltekhez. Beszédében kiemelte a totális diktatúrák elnyomásának felfoghatatlan mértékét.

- A történelem dudvái és gyomjai ők, akik elnyomnak és elfojtanak minden életet, múltbeli értéket és emlékezetet. És ez az alapvető különbség a korábbi elnyomó rendszerek és a totális diktatúrák, köztük a kommunista uralmak között, hogy míg a korábbiak az embereket nyomták el, addig a totális diktatúrák az emlékezetet is az uralmuk alá akarják hajtani, hogy elszívva az életerőt és a tettet, felfalva az akaratot, ők maguk álljanak mindenek helyébe – mondta el Balogh László, Nagykanizsa polgármestere. 

kommunizmus

A rendezvényen részt vett Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is, aki felszólalásában megemlékezett a kommunista diktatúra mintegy 100 millió áldozatáról, majd az akkori rendszert a mai korunkhoz hasonlította.

- Fel kell hívni a figyelmet arra, ha rossz kezekbe kerül a kormányzás hazánkban, bármilyen szinten vagy az Európai Unió különböző szintjein visszatérnek a rossz időket képviselő személyek, és azt fogják csinálni, amit elődeik tettek. Éppen ezért kell figyelnünk, és ezért kell a történelemből tanulnunk. Fel kell ismernünk azokat a jeleket, amelyek szabadságunkat veszélyeztetik. Például azt, hogy a hazai baloldaliak a fenyegetések mellett listázásra buzdítanak, és már listáznak is embereket. És igen, nem csak az országos politikában, hanem azt kell mondani, sajnos Nagykanizsán is vannak erre jelek – fogalmazott Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő. 

A megemlékezés a tisztelet koszorúinak elhelyezésével zárult.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.