Először tartottak nemzetközi múzeumi konferenciát a Magyar Plakát Házban

facebook megosztás

Nemzetközi műhelygyakorlatnak adott otthont ma délelőtt a Magyar Plakát Ház. A Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ által szervezett programon workshop, szakmai fórum és előadások segítették a kulturális szakemberek fejlődését a múzeumok 21. századi szerepének témájában.

Egy sikeres pályázatot követően nyílt lehetősége a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központnak, hogy vidéki intézményekben is tartson szakmai műhelygyakorlatokat, a programsorozat első állomása Nagykanizsán volt. A nap témája a közösségi múzeumok megjelenése volt a szakmai gyakorlatban. Száraz Csilla a kanizsai múzeum igazgatója mérföldkőnek nevezte ezt az eseményt az intézmény történetében, mivel egy országos szervezettel közösen együtt először adhattak otthont nemzetközi konferenciának. Az intézményvezető a délelőtt folyamán maga is tartott előadást a Thúry György Múzeumban folyó szakmai munkáról.

- Az előadásomat úgy értelmezem, mint a Thúry György Múzeum bemutatását és a múzeum közösségeivel való kapcsolatot. Számomra ebben az előadásban az a lehetőség, hogy bemutathatjuk a múzeumot, akár a horvát kollégáknak, akár a Zala vármegyei, Vas és Somogy vármegyei kollégák számára. Bemutathatjuk, hogy mi is folyik itt a Thúry György Múzeumban, milyen közösségépítő tevékenységek. Hangsúlyosan szeretném elmondani, hogy a jövőben milyen terveink vannak és a jövőben miket szeretnénk megvalósítani – mondta el Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója. 

múzeum

A program a Nemzeti Művelődési Intézet Petőfi Kulturális Programsorozatában, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósult meg. Az előadások során a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ munkatársai kiemelték, hogy a múzeumok szerepe az elmúlt években átalakult. Ma már az intézmények működésében elengedhetetlen szerepe van az együttműködéseknek, valamint a civil szervezetekkel való közös munkának.

- Az is nagyon fontos, hogy a helyi közösségek fenntartsák a múzeumokat, ellátogassanak oda és nyilván az is, hogy a helyi közösségeken túl távolabbi közösségeket is megszólítsanak az intézmények. Nagyon örömteli volt ez az együttműködés, mi azt láttuk, hogy a nagykanizsai és a zalaegerszegi múzeumok is tárt karokkal várták ezt a kezdeményezést - fogalmazott Sziray Zsófia, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ kutatási – és módszertani munkatársa.

A zalai múzeumi szakmai program holnap Zalaegerszegen folytatódik, akkor a konferencia résztvevői a Göcseji Múzeumba és a Mindszentyneumba is ellátogatnak.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.