Afrika-tematikájú konferencia helyszíne volt a városi könyvtár

facebook megosztás

Civil szervezetek összefogásával megvalósuló, Afrika-tematikájú konferenciát rendeztek szombaton délelőtt a Halis István Városi Könyvtárban. Az esemény célja, hogy az előadások segítségével az emberek környezettudatosabban gondolkodjanak.

A magyarországi Jane Goodall intézet 2006-ban alakult és a szervezet egy EU-s pályázat segítségével most először tud országos előadás-sorozatot hirdetni, amelynek első állomása Nagykanizsán volt. A kezdeményezéshez a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Taita Alapítvány, valamint helyi szinten a Loco-Motiv Közösségi Alapítvány és a városi könyvtár is csatlakozott. Kádár András, az intézet főtitkára előadásában bemutatta a csoport munkáját, valamint számos általuk szervezett kezdeményezésről is szót ejtett.

- A mostani programunk az a Roots and shoots környezeti nevelési programunk, ami a helyi közösségeket, a fiatalokat szólítja meg. Ehhez is csatlakozott a nagykanizsai Halis István Könyvtár, aminek szintén nagyon örülünk. Ez a program így körülbelül 25 000 embert szólított meg országosan. Ezt is egy pályázat segítségével tudjuk eljuttatni a fiatalokhoz, helyi közösségekhez – tudtuk meg Kádár Andrástól, a Jane Goodall Intézet főtitkárától. 

halis

A magyarul „Rügyek és Gyökerek” elnevezésű kezdeményezésnek négy eleme van, amelyek az állatvédelem, a környezetvédelem, a természetvédelem és az emberi közösségek védelme. A kanizsai konferencián több önkéntes is részt vett, akik az érdeklődőknek vázolták, hogy miben és hogyan tudnának segíteni.

- Jellemzően a szervezetek elsősorban a gyerekeknek segítenek és a nők helyzetével foglalkoznak, úgyhogy nagyjából az én fókuszom is ezen van. Iskolákban segítünk, tartunk előadásokat. A gyerekekkel foglalkozunk óvodás kortól felfele, egészen a gimnázium végéig. Ezen kívül vannak saját projektjeim is, szoktam egy-egy megszorult családon segíteni, mégpedig úgy, hogy nem halat adok, hanem hálót. Illetve jellemzően egy-egy kisboltot szoktunk nyitni Afrikában, ami egy családnak megélhetést biztosít - mondta el Bodó Katalin „Afrikata”.

A Jane Goodall Intézet országjáró programja márciusban Debrecenben folytatódik, de tartanak előadásokat áprilisban az ELTE-n is.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.