A kanizsaiak többsége szerint segítség lehet a 13. havi nyugdíj

facebook megosztás

Hétfőtől kapják kézhez a jogosultak a 13. havi nyugdíjat. A stábunknak nyilatkozó szépkorúak szerint valós segítséget jelenthet a plusz egyhavi juttatás.

Magyarországon 2002-ben vezették be a 13. havi nyugdíjat, amelyet nyolc évvel később a gazdasági válság miatt töröltek el. Az Orbán-kormány tavaly döntött a plusz egyhavi összeg visszahozataláról. Az időskorú magyar állampolgároknak átutalt összeg nincs meghatározva, így lényegében mindenki a februári juttatása dupláját kapja kézhez.  

- Szerintem nagyon sokat jelent, pláne ha még párban élnek, akkor még különösen. Aki egyedül él annak is sokat jelenthet – fogalmazott Kolonics László Antalné. 

nyugdíj

A stábunknak nyilatkozók közül többen is kiemelték, hogy a 13. havi nyugdíj összegéből a fiatalabb generációkat is tudják majd segíteni.

- Van két unokám. Egyikük 29 éves, őt kosztoljuk, hozzánk jár ebédelni. Örülök neki, hogy tudok adni a gyerekemnek vagy az unokámnak – tudtuk meg Tamás Istvántól. 

A 13. havi nyugdíj mellett a szépkorúak novemberben prémiumot kaptak, januárban pedig átlagban 6 százalékkal emelték a nekik utalt összegeket. Akadnak olyanok, akik további emelésben bíznak.

- Gondolom ezután is több lesz majd, mint korábban, gondolom biztosan emelnek majd még. Talán olyan 8 százalékot majd évente, jövőre vagy esetleg novemberben - mondta el Horváth István. 

Gazdasági szakértők szerint a 13. havi nyugdíj kiutalásánál aránytalan, hogy mindenki teljes összeget kap kézhez, mivel legalább 300 ezer olyan idős ember él hazánkban, akinek a nyugdíja a 100 ezer forintot sem éri el, így szerintük nekik ez az összeg csak átmeneti segítséget jelenthet.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.