A kanizsai hidegház – Bemutatták Mohai V. Lajos kötetét

facebook megosztás

Mohai V. Lajos: A kanizsai hidegház című kötetét mutatták be kedd délután a Honvéd Kaszinóban. A kanizsai születésű, József Attila-díjas szerző befejezetlen kéziratának középpontjában személyes történetek, a család és maga a halál áll.

Több korábbi kanizsai vonatkozású művel is rendelkezik Mohai V. Lajos, hiszen mint azt többször elmondta, ide kötik élete legmeghatározóbb emlékei. A díszbemutatón szereplő kötet valójában egy mintegy 600 oldalas kézirat esszenciája, amin az író már évek óta dolgozik. A kanizsai hidegház – ahogy a címe is jól mutatja – az élet egyik legmeghatározóbb pontjáról, a halálról szól, pontosabban arról, hogy miként alakította az író életét a családtagjai elvesztése.

- Az ember odaszületik egy városba, nem kell tovább mennie, mert mindent ennek a városnak, meg az élménynek a szemszögéből néz. De ezt már elmondtam, elmondom egyébként, hogy azért hidegház, mert tudjuk, az a temető ravatalozója és az első halottam a nagyapám volt 6 éves koromban, ez nagyon megragadt akkor és végül is mindenki itt fejezi be az életét a hidegházban, ez mindent összegyűjt számomra a városból, meg az én világomból – fogalmazott Mohai V. Lajos szerző.

Mohai

A bemutatón Szemes Péter beszélgetett az íróval, főként a bemutatott műről, de a szerző korábbi alkotásait is érintették. Az irodalomtörténész hangsúlyozta, a kötet különlegessége abban rejlik, hogy egy nagyon nehéz és ritkán feldolgozott témával foglalkozik, amivel univerzális mivoltja miatt minden olvasó, de főként az idősebb korosztály tud azonosulni.

- Talán a kötet abban is segít egy kicsit, hogy nagyon őszintén leírja, hogy ezek a dolgok az ő részéről hogyan mentek végbe, hogyan történtek. A két legfontosabb ember, az édesanyja és édesapja halála, de ír a bátyjáról, az unokatestvéréről, a szorosan a személyéhez kötődő emberek, családtagok elvesztéséről. Illetve ugyan nem egy fiatal íróról van szó, nyilván ez már egy felkészülés arra, hogy majd neki is szembe kell néznie az elkerülhetetlennel – tudtuk meg Szemes Péter irodalomtörténésztől. 

A szerzőnek vannak további tervei a jövőre nézve, a már korábban említett több mint 600 oldalas kézirat kiadását 2025-re tervezi. Mohai V. Lajos munkásságáról és műveiről bővebben is beszámolunk Kanizsa Kult című magazinunk következő adásában.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.