A fogyatékkal élők mindennapjait mutatják be a Zsigmondy diákjainak

facebook megosztás

Élményalapú érzékenyítés a fogyatékkal élők iránt címmel indítottak egyhetes rendezvénysorozatot hétfőn a Zsigmondy-technikumban. A programok során a diákok betekintést nyerhetnek a vakok és gyengénlátók, a mozgáskorlátozottak és az autisták hétköznapjaiba.

A megnyitó a Szivárvány EGYMI diákjainak jelnyelvi előadásával kezdődött, majd Kardos Ferenc, a Mozgáskorlátozottak Nagykanizsa és Vidéke Egyesület elnöke köszöntötte a gyerekeket. Laukó Emőke igazgató elmondta, az egészségügyi osztályokba járók mellett az iskola minden tanulója részt vehet a programokon. Hozzátette, az előadásokat úgy állították össze, hogy azok a lehető legtöbb területet lefedjék.

– Megmutatjuk elméletben és gyakorlatban is, hogy egy mozgáskorlátozott hogyan tud mozogni, milyen nehézségekkel küzd. Ez lehet előadás is, de a gyerekek kipróbálhatják, hogy milyen egy kerekesszékben, milyen egy mankóval járni, jönni, menni. Minden ilyen területet szeretnénk az elmélet mellett a gyakorlatban is megmutatni. Autistákról is fognak hallani, nagyon sok gyakorlati feladattal. A vakokat és gyengénlátókat is várjuk – fogalmazott Laukó Emőke, a NSZC Zsigmondy Vilmos Technikum igazgatója. 

Zsigmondy

Először szerveztek egész hetes rendezvénysorozatot az iskolában a fogyatékkal élőkhöz kapcsolódva, korábban csak egy-egy világnap alkalmával ismertettek néhány részterületet.

– Mivel egészségügyi szakon tanulok, ezért nagyon fontos a szakmám során, hogy a fogyatékkal élőkkel hogyan kell viselkedni empatikusan, valamint, hogy hogyan kommunikáljunk velük – tudtuk meg Sindelberger Lizától, a NSZC Zsigmondy Vilmos Technikum tanulójától. 

Laukó Emőke hozzátette, a diákoktól minden hasonló rendezvény után pozitív visszajelzéseket kapnak, így ezt az eseménysorozatot a következő években is szeretnék folytatni.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.