Magas büntetési tétel – csökken a falopások száma

facebook megosztás

Egyre szigorúbban sújt le a falopások elkövetőire a törvény, és a többség szerint ez visszatartó erőt képez a tolvajoknál. Kreiner Roland, a Zalaerdő Zrt. termelési igazgatója úgy tapasztalta, az ilyen jellegű esetek száma visszaesett az elmúlt években a cég területén.

A Zalaerdő 56 ezer hektár állami erdőségben és 65 ezer hektár állami vadászterületen gazdálkodik, Kreiner Roland szerint a terület nagyságához mérten, elenyésző az őket sújtó falopások száma. Elmondta, a tolvajlások mértéke 5-10 évet tekintve stagnál, két-három évtizedes viszonylatban viszont jelentősen csökkent. A cég nemrég hosszabbította meg az együttműködését a vármegyei rendőrkapitánysággal is az ilyen esetek megelőzése érdekében. A területen dolgozó erdészek rendészeti feladatokat ellátó személynek minősülnek egy vizsgát követően, és emiatt fel is léphetnek az illetéktelen fakitermelőkkel szemben.

- Amennyiben alapos gyanú merül fel, hogy bűncselekmény vagy szabálysértés történt, akkor a rendészeti feladatot ellátó megbízott személy igazoltathatja a gyanús személy. Ő arra is jogosult, hogy visszatartsa a hatóság érkezéséig. Továbbá, ha szükséges és alapos indok van, akkor kényszerítőeszközt is alkalmazhat – tudtuk meg Kreiner Rolandtól, a Zalaerdő Zrt. termelési igazgatójától. 

fa

A törvényi rendelkezések is folyamatosan szigorodnak az erdővédelem területén. Rinfel János elmondta, tűzifalopás esetén 50 ezer forintos értékig a lopásra vonatkozó törvények helytállóak, a környezetkárosítás azonban minősített esetnek számít a jogban.

- Ilyenkor olyan nagyságú területről vágják ki a fákat, amelyek az ottani élővilágot vagy annak összetevőit olyan mértékben károsítják, hogy a terület természetes vagy korábbi állapota nem állítható helyre. A környezetkárosítás alapesetben is bűntett, 3 évig történő börtönbüntetéssel, míg minősített esetben 8 évig történő szabadságvesztéssel is büntethető – fogalmazott Rinfel János ügyvéd. 

Kreiner Roland hozzátette, a tolvajok dolgát az EU-s direktívák is megnehezítették az elmúlt években, amelyek segítségével a faanyagot az ültetéstől egészen a végfelhasználásig nyomon tudják követni. A témával bővebben foglalkozunk Közérdekes című magazinműsorunk következő adásában.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.