Horváth Jácint: A kormány idén 1600 millió forintot von el a kanizsaiaktól

facebook megosztás

A kormány idei megszorító intézkedései összesen 1600 millió forintot vesznek el a kanizsaiaktól – hangsúlyozta Horváth Jácint. Az ÉVE frakcióvezető-helyettese a mai sajtótájékoztatón elmondta, a kormány idén 893 millió forint szolidaritási adót szed be a várostól, amihez még hozzáadódik, hogy Kanizsa 569 millióval kevesebb működési támogatást kap az államtól, mint tavaly.

A helyi kormányoldal és Balogh László közösségi oldalán is megjelent, valamint több olyan sajtótájékoztatón, amire a Kanizsa Médiaházat nem hívták meg, elhangzott, hogy Kanizsa nemrégiben 160 millió forint szabad forrást kapott a kormánytól. Horváth Jácint szerint ezeket a csúsztatásokat ideje volt rendbe tenni, hiszen azt a Fidesz helyi képviselői nem mondják el, hogy idén minden eddiginél több szolidaritási hozzájárulást kér az állam, ráadásul minderre még rájön a gépjárműadó mintegy 200 millió forintja, amit szintén elvon a kormányzat.

– Több mint 1600 millió forint az, amit az állam elvon. Ehhez képest még van képük kiállni és azt mondani, hogy 160 millió forint jött. Ennek ráadásul egy részre még 2021-ből maradt vissza, amit akkor nem fizettek ki nekünk. Tehát eddig használta az állam a pénzünket és még kamatot sem fizetett rá. Ezt most nagy kegyesen visszaadta. Köszönjük szépen, nekünk azt az 1600 millió forintot adja vissza, amivel 2024-ben megkárosítja a kanizsaiakat – fogalmazott Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese. 

ÉVE

Jövő héten soros ülést tart a testület, napirenden a 2024-es költségvetéssel. Horváth Jácint elmondta, a kormány hamarosan szétosztja a rezsivédelmi alapot a városok között, amiből Kanizsának minimum 1,6 milliárd forintot kellene ahhoz kapnia, hogy a 2019-es szintet biztosítani tudja. A kormány önkormányzatokat sanyargató politikája minden várost érint. Ez ellen az ellenzéki vezetésű települések rendszeresen felszólalnak, de Horváth Jácint úgy látja, a kormányzati vezetésű, ám a településük érdekeit mindenek elé helyező, fideszes polgármesterek sem támogatják ezt a rendszert.

– Ők valahogy máshogy kommunikálnak, valószínűleg a háttérben ők is próbálják a kormányt meggyőzni, hogy ez nem jó irány, de az ellenzéki városok mernek is szólni, s meg merik védeni a saját polgáraikat. S ki mernek állni a saját polgáraikért. Míg Balogh László sem az elvett, kormányzat által elvett projekteknél, a dél-keleti elkerülő, uszoda, ferences kolostor nem tette meg, sem pedig ilyenkor, amikor brutális mértékű megszorítást zúdítanak a városra – tette hozzá az ÉVE frakcióvezető-helyettese. 

Arra is emlékeztetett ma Horváth Jácint, hogy az idei megszorítási csomag duplán fáj a kanizsaiaknak, hiszen a jelentős elvonás mellett az is kiderült, hogy a 2015-ben megígért Modern Városok Program öt tétele csak terv marad, egyedül az Aréna épült meg. Ráadásul a döntés nyomán Nagykanizsának 6 milliárd 214 millió 692 ezer forintot vissza kellett fizetnie az államnak.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.