Modern köntösben jelent meg a száz éves kötet

facebook megosztás

A Pista és Juliska című olvasókönyv új kiadását mutatták be tegnap a Plakát Házban. Az esemény az Együtt Kiskanizsáért Egyesület és a Thúry György Múzeum együttműködésével valósult meg, melynek során egy több mint 100 éves kötet modern változatával ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Az Együtt Kiskanizsáért Egyesület és a Thúry György Múzeum közös munkája hosszú hagyományra tekint vissza. Mindig ünnepélyes pillanatok az ilyen együttműködések – fogalmazott Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója. Hozzátette, az utóbbi időben a különféle kiállítások mellett az újranyomtatott könyvek bemutatását is közösen szervezik. A Pista és Juliska című kötetet az általános iskolák második osztályos tanulói számára ajánlják.

– A mai világunkban egy kicsit elmerenghetünk a régi korok könyvein és a régi korok tanítási módszerein, amelyek alapvetően azért nem változtak sokat az utóbbi időben, valljuk be. Az informatika és az internet világában már kevesebbet forgatjuk ezeket a könyveket vagy az ilyen jellegű, valóban nyomtatott kiadványokat – fogalmazott Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója. 

Az újranyomtatott könyvek bemutatásával a régi értékekre is igyekeznek felhívni a figyelmet. Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke úgy fogalmazott, egy ilyen kiadvánnyal nemcsak a szülőket, hanem a nagyszülőket is megszólítják.

– Elmagyarázhatja a kisgyereknek bizonyos fogalmaknak a jelentését. Nagyon szép magyar nyelven íródtak ezek a történetek, és korszerű ismereteket is tartalmaznak. A kisgyerekeknek a szintjén elmagyarázza például a kisgyereknek a tanító bácsi, hogy mit jelent az elolvad és a feloldódik között a különbség, ami ugye, ha napjainkra gondolunk, akkor ez 7-8. osztályos kémiaanyag. Játékos formában a kisgyereknek a szókincse már bővül ezzel a két fogalommal – mondta Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke. 

Horváth Jánosné hozzátette, az új kiadványban az eredeti, 1910-es könyvben is látható képek és szövegek szerepelnek retusálva, modernizálva.

 

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.