Mindjárt puha karácsonyi mézeskalács
Markács Zoltánné Arankáról mindenki tudja Szepetneken, hogy nagyon finom és omlós mézeskalácsot tud sütni. Az unokák, Misi, Peti és Kata karácsony előtt eljönnek még segíteni is a nagymamának. Sürögnek-forognak az asztal körül, s ki-ki a kedvenc sütőformájával szaggatja ki a tésztát és helyezi a tepsire. Egy héttel ezelőtt egy mézeskalács karácsonyfa és egy házikó elkészítése szerepelt a programban. Sütés után azonban egy kis probléma történt. Természetesen meg kellett kóstolni az illatozó süteményeket. Megkóstolták egyiket, megízlelték a másikat, s amire a díszítésre került volna a sor, bizony már nem maradt sem angyalka, sem szívecske, sem macika. A nagymama egyáltalán nem volt mérges rájuk, örömmel szemlélte, hogy milyen jóízűen falatoznak az unokái. Megbeszélték, hogy a második adventi gyertyagyújtás napján ismét eljönnek a nagyszülőkhöz, és újra megsütik a mézes süteményeket. Most azonban az időjárás, az influenzás időszak szólt közbe. Egyik unoka köhögött, a másik tüsszögött, a harmadiknak meg a torka fájt, így Aranka egyedül tevékenykedett a konyhában. A receptet megosztotta olvasóinkkal is.
A tészta hozzávalói:
1 kg liszt, 30 dkg porcukor, 3 tk szódabikarbóna, 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék, 30 dkg margarin, 2,5 dl méz, 3 db tojás.
A máz hozzávalói:
2 db tojásfehérje, 30 dkg porcukor.
Elkészítése:
A ház elkészítésénél mindjárt célszerű megfelezni a hozzávalók mennyiségét, és nem kell hozzáadni zsiradékot. A sütésnél azonban kicsit tovább kell sütni, szárítani a tésztát.
Először alaposan összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd jöhet hozzá a tojás, a méz és a kicsit megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk. Ezután 3 részre osztjuk, majd egyenként fél cm-es vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. A karácsonyfa alakját egy sütőlap méretű kartonlapra rajzoljuk ki. Különféle formákkal kiszaggatjuk, nem túl szorosan sütőlemezre tesszük, és 180 fokon 10 perc alatt megsütjük.
A máz elkészítése:
Robotgéppel 2 tojásfehérjét felverünk, majd apránként 30 dkg porcukrot hozzáadva keményedésig keverjük. Díszítésnél színes ételfestékkel keverjük össze a tojáshabot.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2023. december 13-ai számában)