Mindjárt puha karácsonyi mézeskalács

facebook megosztás

Markács Zoltánné Arankáról mindenki tudja Szepetneken, hogy nagyon finom és omlós mézeskalácsot tud sütni. Az unokák, Misi, Peti és Kata karácsony előtt eljönnek még segíteni is a nagymamának. Sürögnek-forognak az asztal körül, s ki-ki a kedvenc sütőformájával szaggatja ki a tésztát és helyezi a tepsire. Egy héttel ezelőtt egy mézeskalács karácsonyfa és egy házikó elkészítése szerepelt a programban. Sütés után azonban egy kis probléma történt. Természetesen meg kellett kóstolni az illatozó süteményeket. Megkóstolták egyiket, megízlelték a másikat, s amire a díszítésre került volna a sor, bizony már nem maradt sem angyalka, sem szívecske, sem macika. A nagymama egyáltalán nem volt mérges rájuk, örömmel szemlélte, hogy milyen jóízűen falatoznak az unokái. Megbeszélték, hogy a második adventi gyertyagyújtás napján ismét eljönnek a nagyszülőkhöz, és újra megsütik a mézes süteményeket. Most azonban az időjárás, az influenzás időszak szólt közbe. Egyik unoka köhögött, a másik tüsszögött, a harmadiknak meg a torka fájt, így Aranka egyedül tevékenykedett a konyhában. A receptet megosztotta olvasóinkkal is.

 

A tészta hozzávalói:

1 kg liszt, 30 dkg porcukor, 3 tk szódabikarbóna, 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék, 30 dkg margarin, 2,5 dl méz, 3 db tojás.

A máz hozzávalói:

2 db tojásfehérje, 30 dkg porcukor.

Elkészítése:

A ház elkészítésénél mindjárt célszerű megfelezni a hozzávalók mennyiségét, és nem kell hozzáadni zsiradékot. A sütésnél azonban kicsit tovább kell sütni, szárítani a tésztát.

Először alaposan összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd jöhet hozzá a tojás, a méz és a kicsit megolvasztott margarin. Addig gyúrjuk, míg egynemű, illatos, rugalmas tésztát nem kapunk. Ezután 3 részre osztjuk, majd egyenként fél cm-es vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. A karácsonyfa alakját egy sütőlap méretű kartonlapra rajzoljuk ki. Különféle formákkal kiszaggatjuk, nem túl szorosan sütőlemezre tesszük, és 180 fokon 10 perc alatt megsütjük.

A máz elkészítése:

Robotgéppel 2 tojásfehérjét felverünk, majd apránként 30 dkg porcukrot hozzáadva keményedésig keverjük. Díszítésnél színes ételfestékkel keverjük össze a tojáshabot.

 

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2023. december 13-ai számában)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.