Kanizsa szerepe a szabadságharcban

facebook megosztás

Hermann Róbert előadásával folytatódott a Kanizsa történeti hétfők előadás-sorozat a Halis István Városi Könyvtárban. A Hadtörténeti Intézet parancsnokának tudományos helyettese városunk 1848/49-es forradalom és szabadságharc alatt betöltött szerepéről beszélt az érdeklődőknek.

Két héttel Kaposi Zoltán előadását követően ismét egy elismert történész mutatta be Nagykanizsa történetének egy kevésbé ismert szeletét. Hermann Róbert előadásából az érdeklődők megtudhatták, hogy városunk rendkívül fontos támaszpontnak számított 1848-ban előbb a császári, majd a horvát hadsereg számára. Október 3-án azonban kitört egy népfelkelés, amely lényegében felszabadította Kanizsát. A település sorsa nem a megszokott módon alakult a szabadságharc leverését követően, mivel a jelentősebb megtorlást Albanich Flórián városbíró közreműködésének köszönhetően elkerülte.

- A császári és királyi hadseregből jött honvédtiszteket, illetve azokat a tiszteket, akiket sikerült elkapniuk, ezeket állították hadbíróság vagy sorozóbizottság elé. A városi önkormányzatnak illetve a városi lakosság összetartásának óriási szerepe volt abban, hogy soha nem sikerült rendesen kivizsgálni azt, hogy mi vezetett az október 3-i népfelkeléshez. Soha nem vontak igazán felelősségre senkit azokért az atrocitásokért, amelyeket a helyiek elkövettek a császári és a horvát katonaság ellen – fogalmazott Hermann Róbert, a Hadtörténeti Intézet tudományos helyettese. 

A könyvtár vezetésének választása azért esett Hermann Róbertre, mert az előadó számos kutatást végzett Kanizsa forradalmi múltjáról. A szakember több évtizedes pályafutása során számos kötetben – köztük a városi monográfiában – is publikált a helyi ’48-49-es eseményekről.

- Hermann Róbertnek megjelent egy új kötete, amelyben egy fontos fejezetet szentel Nagykanizsának. Ez adta az apropóját, mivel tudjuk, hogy foglalkozik a területtel hosszú ideje, most azt gondoltuk, hogy most elmondhatja, hogy mik azok, amiket tudni kell Nagykanizsa 1848/49-es történetéről - nyilatkozta Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója. 

A tervek szerint a Kanizsa történeti hétfők előadás-sorozat 2024 telén folytatódik. Hermann Róbert prezentációját az ünnepi időszakban a Kanizsa Televízió műsorában is megtekinthetik.

 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.