Tűz, hideg időjárás, járművek: megelőzhető a baj!

facebook megosztás

A tűzveszély a járművekben a tél közeledtével sem múlik el, sőt. Autóink a hidegebb időben nagy igénybevételnek vannak kitéve. Ebben az időszakban gyakrabban használjuk a gépkocsikban található elektromos berendezéseket, amik nem megfelelő karbantartás esetén akár túlmelegedéshez, elektromos tűzhöz is vezethetnek.

Minden esetben nagyon fontos, hogy a tél beállta előtt vizsgáljuk, vizsgáltassuk meg a gépjárművünkben található akkumulátort.  A nem megfelelő töltöttségű elektromos erőforrás a hideg következtében lemerülhet, és szüksége lehet a töltésre. Az akkumulátor elektromos hálózathoz történő csatlakoztatása minden esetben veszélyeket rejt magában, hisz a töltés következtében elektromos zárlat léphet fel. Amennyiben töltenünk kell eszközünket, minden esetben a járműből eltávolítva, az előírásoknak megfelelően végezzük el annak feltöltését. 

Különösen fontos ez az elektromos járművekkel kapcsolatban, hiszen ebben az időszakban ezek töltése is nagyobb odafigyelést igényel. Fontos, hogy az akkumulátor sarukat is ellenőrizzük! A nem megfelelően meghúzott vagy szennyeződött akkusaru átmeneti ellenállása annyira megnő, hogy képtelen lesz átvinni a töltést. A fehér bokrosodás forró vízzel, vagy pólustisztító kefével könnyen tisztítható, az oxidációt csak finom csiszolással lehet eltávolítani. A nem megfelelő energia átvitel zárlathoz, tűzhöz vezethet!

A hideg időszakban rendszeresen használjuk a fűtést, valamint autónk más elektromos berendezését, mint például az ablakok fűtőszálait. A hűtő-, fűtőberendezés, eldugulása esetén a fokozott hőtermelés hatására a rendszer túlmelegedhet, és szintén gépjárműtűzhöz vezethet.

Minden esetben vizsgáltassuk meg, hogy az elektromos berendezések, elektromos vezetéke megfelelően funkcionálnak. Sok esetben előfordul, hogy hosszabb időszakon keresztül nem használt elektromos vezeték túlmelegszik, ezáltal tűz keletkezik a járműben.

A nedves úton a fékrendszerünk nagyobb igénybevételnek van kitéve. A fokozott terhelés miatt a fék túlmelegedhet, lángra kaphat. Szakemberrel történő átvizsgáltatás esetén ezt a problémát megelőzhetjük.

A motortérben folyamatosan hő termelődik. A motor környezetében több éghető anyag is található, ideértve az elektromos kábeleket, műanyag burkolatokat. Minden esetben figyeljünk oda a motortér megfelelő karbantartására, tisztán tartására, hogy nagyobb hőképződés esetén a motor ne tudjon túlmelegedni. Gyakori eset, hogy a nem megfelelő karbantartása hiánya miatt tűz keletkezik a motortérben és a jármű kiégéséhez vezet.

Általános tapasztalat, hogy ebben az időszakban a szabadban parkoló autók még meleg motorrészébe gyakran feljutnak melegedni vágyó apróbb állatok is. A járművek reggeli indulásakor pedig észrevesszük, hogy az általuk elrágott kábelek vagy csövek miatt a járművek meghibásodnak, nem indulnak. Ez szintén növeli a zárlatos tűz kockázatot, ezért érdemes az autót ilyen célból is átnézni, főleg ha állatok által hagyott nyomokat észlelünk! 

Emellett fordítsunk figyelmet a fényszórók, a tartalékizzók és a vészvillogó megfelelő működésére, azok állapotára!

Továbbra is felhívjuk a figyelmet a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazásának, a VÉSZ-nek a használatára! 

Ne felejtsük, hogy autóink téli felkészítésével jelentősen csökkenthetjük a balesetek kockázatát!

 

zala.katasztrofavedelem.hu

(Borítókép: totalcar.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.