Szabálysértésnek minősülnek a félrevezető hívások

facebook megosztás

Jelentősen csökkent idén a tűzoltóságot félrevezető telefonhívások száma. Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta, ha valaki ilyen szabálysértést követ el, nemcsak a munkát hátráltatja, hanem emberéleteket is veszélybe sodor.

Idén egy esetben kapott megtévesztő telefonhívást a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási központja. Szeptember 1-én Nagygörbőről futott be egy hívás, amely valótlan esetet jelzett a lánglovagoknak. Tavaly csak szeptemberig nyolc ilyen esetben riasztották a tűzoltókat. Kósi Zsolt úgy fogalmazott, ez az egy hívás is eggyel több, mint amennyit normális esetben kapniuk kellene, mert egy téves bejelentés esetén a megye több pontjáról indulnak útnak a tűzoltók, akár többtucatnyian. A hatóságok félrevezetése a 2012. évi törvény alapján bűncselekménynek számít és az elkövetők rendőrségi eljárás alá kerülnek. A büntetési tétel nemcsak pénzbírság, hanem adott esetben elzárás is lehet, ezen felül a telefonbetyároknak kell megfizetnie a tűzoltók kivonulási költségét is.

- Mi arra kérjük a lakosságot, hogy csak abban az esetben hívja a tűzoltókat és kérje az ő segítségüket a 112-es telefonszámon, amikor valóban bajt látnak, valódi tüzet, valódi balesetet észlelnek és erről valóban tájékoztassák a hatóságokat. És óva intünk mindenkit attól, hogy viccnek vagy játéknak tekintsék a segélyhívó vonalakat, hiszen ezzel csúnyán pórul is járhatnak - mondta Kósi Zsolt, a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. 

tűzoltóság

 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.