Nemcsak a várost, az országot is elhagynák

facebook megosztás

Egyre több fiatal vállalna munkát külföldön, miközben a kormány Hazaváró Irodákkal motiválná a határokon túl élőket a hazatérésre. Jelenleg egy 27 irodából álló hálózat kiépítését tervezik, melynek egyik helyszíne Nagykanizsa. A KSH adatai alapján 2022-ben csaknem 27 ezren vándoroltak el Magyarországról. A zalai mutató a havi nettó átlagkereset tekintetében is az egyik legrosszabb az országban, ami a megyéből történő elvándorlás egyik vezető oka lehet. A statisztikát a megkérdezett kanizsaiak is megerősítették.

A külföldre vándorlók száma 2017 óta nem volt ilyen magas, ugyanis tavaly majdnem ötezerrel többen hagyták el az országot, mint ahányan hazatértek. Az elvándorlás számos tényezővel magyarázható. Sokan az alacsony bérek miatt, a jobb életszínvonal reményében lennének külhoni munkavállalók, míg mások az országban uralkodó hangulattal indokolják, hogy elmennének.

Az országot elhagyni készülő magyarok iskolai végzettsége is nagyon változó. A megkérdezett kanizsai fiatalok többsége már az érettségi után külföldön vállalna munkát, míg valaki csak az egyetemet követően költözne. Kovács Barnabás jelenleg középiskolába jár, azonban már most pontos tervei vannak a jövőjét illetően. – Jogi egyetemre szeretnék menni. El tudom azt is képzelni, hogy ezután majd külföldön dolgozom, és ott alapítok családot – fogalmazott stábunknak. Elmondta, közvetlen környezetében is azt tapasztalja, hogy egyre több fiatal megy el az országból.

Papp Patrik ugyancsak nem Magyarországon képzeli el a következő éveket. Döntését a magasabb bérekkel indokolta. – Külföldön jobban meg lehet élni, mint Magyarországon, mert ott jobban megfizetik az embereket. Nekem az a tervem, hogy kimegyek külföldre – hangsúlyozta. Azt is hozzátette, nemcsak átmenetileg, anyagi megerősödése miatt fogja ezt lehetőséget választani, hanem akár huzamosabb időre is a határon túl telepedne le.

Bár a megkérdezettek többnyire másik országokat részesítenek előnyben, vannak olyanok is, akik nem feltétlenül költöznének ki, bár a jövőt ők sem Kanizsán, hanem inkább a nagyobb városokban tervezik. Németh István elsősorban itthon vállalna munkát, hiszen már most egy budapesti állásajánlaton gondolkodik. A későbbiekben persze annak a lehetőségét sem zárja ki, hogy egy külföldi munkát is kilátásba helyezzen. – Sok dolog nem köt Nagykanizsára – hangsúlyozta Németh István. – Szeretnék új embereket megismerni, akik tudnak új lehetőségeket mondani, de még korai eldönteni, hogy pontosan mit akarok – tette hozzá.

A külföldre történő elvándorlás nem csupán a munkaerőpiacon jelent nagy problémát, ugyanis a népesség csökkenésében és elöregedésében is meghatározó szerepet játszik. Az országot elhagyó fiatalok egy része, ahogy az a megkérdezettek válaszaiból is kiderült, sok esetben végleg külföldön telepedne és alapítana családot, tehát többségük később sem tér vissza Magyarországra.

TÓTH Csilla

Fiatalok

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.