Nagy zenészek, nagy szerelmek könyvbemutató

facebook megosztás

10 híres zeneszerző szerelmi életét mutatja be Bősze Ádám zenetörténész legújabb kötete. A könyvet hétfő este a kanizsai közönség is megismerhette a Medgyaszay Házban.  A műhöz kapcsolódó előadás-sorozat első részében Ausztria egyik legnagyobb komponistája, Mozart volt a főszerepben.

A kanizsai előadás a Krátky István Zenei és Kulturális Egyesület szervezésében jöhetett létre. Bősze Ádám sok területen kipróbálta magát, a zeneszeretet azonban mindig is erősen jelen volt az életében, így a Zeneakadémián diplomát is szerzett. Most megjelent művében is a zenetörténet egy kevésbé vizsgált szegmensét szeretné bemutatni, a megszokott tudományos hangnemtől eltérőn, közérthetőbb és izgalmasabb módon.

- A könyv maga a 16. század végétől egészen a 20. század közepéig élt zeneszerzők, mondjuk így, magánéletét mutatja be. De nem a zeneszerzők oldaláról, hanem a partnerek oldaláról. Mivel mindig mindenki odavan a komponistától, nyilvánvalóan ők alkottak istenit, milyen zseniális volt Mozart, Haydn, Beethoven, Puccini, Wagner és a többi. De ha megnézzük a partner oldaláról ugyanazt az embert, akkor egy egészen más kép jön ki. Kiderülhet, hogy nem feltétlenül voltak a legfrankóbb fiúk vagy lányok – fogalmazott Bősze Ádám, zenetörténész. 

Ezzel egyfajta görbe tükröt tartok az alkotók elé, illetve megmutatom az olvasónak a komponisták emberi oldalát – tette hozzá az író. A kanizsai előadás középpontjában Mozart és lánytestvére álltak, akiről ugyan kevesen tudják, de legalább olyan tehetséges zeneszerző volt, mint az öccse, nőként azonban abban a korban nem lehetett olyan sikeres, mint férfitársai.

- Pedig az édesapja, Leopold mindkettejüket turnéztatta szerte Európában. Úgyhogy Nannerl szerelmi életéről is szó lesz, még a fekete öves zenetörténészek sem tudják, hogy milyen szerelmi élete volt és Wolfgangnak is, de itt Constanze, a feleség oldaláról, akit az összes zenetörténész bunkónak tart, pedig nem volt az. Hozzáteszem, összesen 9 évig éltek együtt, ez alatt 6 gyereket szült neki, úgyhogy azért volt mit dolgoznia - tette hozzá Bősze Ádám, zenetörténész. 

Az alkotónak sok terve van a jövőre nézve, amik között egy 2024 szeptemberében megjelenő könyv már mindenképpen szerepel. Emellett reméli, hogy elnyeri a kanizsai közönség tetszését, és gyakori vendége lehet városunknak. Egy biztos, jövő tavasszal visszalátogat dél-Zalába, az ifjúsági zenei bérlet égisze alatt.

 

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.