Modern és költséghatékony – indul a közvilágítás korszerűsítése Nagykanizsán

facebook megosztás

Decemberben indul a közvilágítás korszerűsítése. A projekt kapcsán ma tartottak munkaterület-átadást, valamint szakmai egyeztetést a Via Kanizsa tárgyalójában. A munkát a csurgói Vilkor Kft. végzi, a beruházás összköltsége mintegy 736 millió forint. Az első felmérések szerint, 100 milliós összegre tehető az a maradvány, amit a város a cseréknek köszönhetően meg tud spórolni az áramszámlán.

Legalább egy tucat, különböző erősségű és formájú lámpatestet fognak használni a rekonstrukció során, ezek kiválasztása számos ponttól függ, így például a terület forgalmától vagy a gyalogátkelők számától. A munka decemberben a külvárosi részektől indul, Kanizsa belső pontjaira január és február között érnek el a szakemberek.

– Cégünk 4 emelőkosaras gépjárművel fogja róni Nagykanizsa város utcáit. A munkatevékenységünk feszültségmentesítéssel nem jár. Ez azt jelenti, hogy a város lakói nem fogják észrevenni azt, hogy mi dolgozunk. Ha más nem, csak abból, hogy emelőkosarasokkal jövünk megyünk az utcákon. A négy emelőkosarast és az őket kiszolgáló személyzet fogja ezeket a folyamatokat végezni a lehető leggyorsabb sebességgel – fogalmazott Ulrich Róbert, a Vilkor Kft. ügyvezetője.

világítás

170 nap a projekt határideje, így a zárás májusra tehető. Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta: az előző városvezetésnek ezt a beruházást már jóval előbb végig kellett volna vinnie, hiszen milliókat spórolhatott volna vele Nagykanizsa.   Most 5542 darab régi lámpatestet szerelnek le, míg 5663 darab LED-es fényforrás érkezik.

– A különbség abból adódik, hogy néhány helyen új kiépítések is történnek. Ezek általában belterületi hiányzó szakaszok. Sokan tapasztalhatják esténként a Balaton utcán, ha mennek kifelé a MOL-kút mellett, ha lekapcsolják a MOL-kút világítását, akkor nincs közvilágítás. Na, ilyen szakaszokon, ahol most hiányos a felszereltség, de említhetem, hogy a Kalmár utcában is vannak ilyen problémáink, de Palinban is a Felsőerdő utcában, Kiskanizsán is lesz ilyen, s Bajcsán is. Vannak ilyen helyeink, ahol muszáj pótolni kieső szakaszokat – mondta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese. 

A LED-es lámpák használata, leginkább az Elios-ügy kapcsán, sokakban kelt még a mai napig rossz érzést. Horváth Jácint azonban hangsúlyozta: azóta jó pár példa született arra, hogy igenis ki lehet építeni hatékonyan ezt a rendszert, hiszen így tettek – több más helyszín mellett – Sormáson, de Kanizsa több új parkolójában is LED-lámpák biztosítják már a világítást.

– Az Alsótemplom mellett vagy az egyetem előtt is, teljesen jó megvilágítással rendelkeznek, s ezek már mind új, LED-es lámpák. Látszik, hogy ezt jól meg lehet csinálni. Erre vannak most már pozitív tapasztalatok, sőt, az egész belvárosunk ugye már LED-es. Ott már nem is lesz cserélve a közvilágítás, hiszen ott már most ilyen működik. S nem volt rá panasz eddig sem. Más városokban voltak, korábban, az első időkben nagyon rossz tapasztalatok, de azok egy bizonyos cégcsoporthoz voltak köthetők, amikről meg tudjuk, hogy kihez köthetők – tette hozzá Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese. 

A projektet a kezdeti elképzelés szerint ESCO típusú, bérleti konstrukcióval finanszírozta volna a város, végül azonban a Via Kanizsa Zrt. vett fel hitelt, amit a Pénzügyminisztérium elfogadott, így saját beruházásként megy végig a korszerűsítés. Az új rendszernek köszönhetően sokkal kevesebb lesz a szórt fény, így a fényszennyezettség a korábbiakban tapasztaltaknak a 20 százalékára fog visszaesni.

 

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.