Kipattanó szikra okozott tűzeseteket Zalában

facebook megosztás

A hétvégén két helyszínen is vegyes tüzelésű fűtőberendezésből kipattanó szikra okozott tüzet Zala vármegyében. A tűzoltók a gyors beavatkozásukkal mindkét lakóépületet megmentették a pusztulástól, de így is károkat okoztak a lángok a berendezés környezetében tárolt használati tárgyakban és a füst az érintett helyiségekben.

Ahogy azt számtalanszor hangsúlyozzuk: a tűzesetek szinte minden esetben megelőzhetőek lennének. Sokan azt gondolják, hogy szerencséjük van és őket a tűz elkerüli, de ez alapvetően nem szerencse, hanem leginkább tudatosság kérdése. A téli időszakban bekövetkező, a lakóingatlanokat érintő tűzesetek jó része a fűtéshez kapcsolódik. Fontos az, hogy mindenki betartsa azokat a tanácsainkat, amelyek az ezzel kapcsolatos megelőzésre irányítják a figyelmet.

Azért, hogy a kályhából, kemencéből, kazánból sparheltből kipattanó szikra ne okozzon tüzet a következőket tartsuk be különösen.

Fontos, hogy megakadályozzuk a szikra, parázs kipattanását, valamint az égő, izzó tüzelőanyag, például fahasáb kiesését a tűztérből. A tűztérajtót tartsuk csukva, a huzatot a huzatajtón át biztosítsuk. Alkalmazzunk szikrafogót, továbbá a tűztér ajtaja előtt fémlemezborítás vagy üveglemez borítás alkalmazása javasolt a padozaton.

Emellett lényeges az is, hogy a vegyes tüzelésű tüzelő és fűtőberendezés környezetében soha ne tároljunk semmilyen éghető anyagot. Ezeket meggyújthatja a kipattanó szikra, de akár a felhevült fűtőberendezés által termelt hő is, ha túl közel vannak.

A tűzesetek által okozott károk mérsékelhetők, ha füstérzékelőt használunk, ami időben jelzi, hogy baj történt.

A kályhából, vegyes tüzelésű kazánból kipattanó szikra által okozott tüzek nemcsak anyagi károkat, hanem akár emberi életeket is veszélyeztethetnek. Ezért mindenkinek felelőssége, hogy betartsa a tűzvédelmi szabályokat és tanácsokat, és így megóvja magát, családját és otthonát a tűzveszélytől.

Aki a fenti tanácsokat betartja, biztonságosabban fűthet, és elkerülheti a tűzeseteket. Ha mégis tűz ütne ki, akkor azonnal haladéktalanul hívni kell a tűzoltókat a 112-es segélyhívón, akik mindig készen állnak, hogy segítsenek!

 

zala.katasztrofavedelem.hu

(Borítókép: pixabay.com)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.