Befejeződött az energetikai projekt

facebook megosztás

Hivatalosan is lezárult az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Nagykanizsán” című projekt ma délelőtt. A munkálatok során a szakemberek összesen nyolc intézményben végeztek fejlesztéseket, az eredményekről ma tartottak tájékoztatót a Vasemberházban.

A projektre 2022. decemberétől érkeztek az első ajánlatok, az infláció és a szektort nehezítő problémák miatt azonban csak idén tavasszal hirdetett eredményt a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. A felek májusban írták alá a szerződést, a munkálatok a nyári időszakban és szeptemberben zajlottak. A korszerűsítési projekt a helyi közéletben is témát szolgáltatott, többször is bírálták a Városfejlesztőt a munkatempó miatt. Czirákiné Pakulár Judit kijelentette, a határidőt minden esetben tartották és a rendelkezésükre álló összeget hatékonyan tudták felhasználni.

- A műszaki átadás-átvételi eljárás augusztus 31-én indult meg, akkor kezdődött meg ez a folyamat. Ezt követően még egy hónapja volt a kivitelezőnek, hogy a hibajavításokat és az egyéb elmaradt dolgokat pótolja. Ebben az időszakban teljes joggal és jogosultsággal dolgozhatott. Ezek voltak azok, amiket kérdésként felénk feltettek, de a szeptember 30-ai határidővel a kivitelező levonult és gyakorlatilag minden munkát hibátlanul elvégzett - fogalmazott Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője. 

A munkálatok összesen nyolc intézményt érintettek, a Batthyány Lajos Gimnáziumban és az Attila utcai óvodában teljes energetikai felújítást végeztek és 3 hónap után készre jelentették a munkát. Szabadics Roland elmondta, a BLG esetében a belvárosi környezet miatt logisztikai kihívásokkal néztek szembe, amelyeket megoldottak, cége munkatársai pedig hétvégén is dolgoztak a minél előbbi elkészülésért. Az óvodában szintén jelentős fejlesztések valósultak meg az elmúlt hónapokban.

Borítókép: Kanizsa Médiaház

- A komplett homlokzat újult meg. Új nyílászárók kerültek, minden tetőrészen új hőszigetelés, vízszigetelés került fel megfelelő bádogosmunkákkal. Az egyik tetőre napelemrendszer került. Belül megtörténtek a nyílászárócserék következtében a festésjavítások. Gépészet szempontjából szelepcserék történtek még - mondta Szabadics Roland, a Szabadics Zrt. operatív igazgatója.

Czirákiné Pakulár Judit hozzátette, a városi intézmények közül még számos vár felújításra, de a most megújuló épületekben is kellenek olyan fejlesztések, amelyek nemcsak az energiamegtakarítást veszik figyelembe. Ezekhez a munkálatokhoz jelenleg igyekeznek további, pályázati forrásokat találni.

 

K.T. 

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.